Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Dela säng med Havis Amanda

Från 2014
Uppdaterad 14.08.2014 16:45.
Hotellgästerna får sova intill Havis Amanda.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Havis Amanda gömmer sig nu i ett hölje av svarta plywoodskivor. På fredag öppnar Hotel Manta of Helsinki. Det intima rummet på lite på 60 kvadratmeter fungerar som hotellrum på natten och utställningslokal under dagen.

Rakt i en parsäng med vita satinlakan står Havis Amanda. Snett vänd mot salutorget står hon där och inbjuder en att följa hennes lekfulla blick som ser ut över havet.

- Se på det där ansiktet! säger Helsingfors konstmuseums chef Maria Tanninen-Mattila som står och beundrar den nytvättade statyn.

Under sina över hundra år som Helsingforsbornas mest älskade staty har Havis Amanda aldrig fått en så ordentlig skrubbning som nu. År av valborgsfirande tros ha lämnat sina spår i statyn.

- Ser ni där uppe i hennes hår finns en del gula fläckar. Våra experter är inte helt säkra vad det kan bero på men jag gillar bäst förklaringen att det har orsakats av skumvin, skrattar Tanninen-Mattila medan hon presenterar hotellrummet för en grupp journalister.

Konstnär: Gubbtapet var inte avsikten

Hotellrummet på 63 kvadratmeter är inrett med finsk design. Väggarna pryds av en vit tapet med nationalromantiska motiv målat med orange.

- Här har vi Lönnrot, Runeberg, motiv från Kalevala, en ren och förstås en bastu, beskriver den japanska konstnären Tatzu Nishi med hjälp av en tolk.

Ni undrar kanske varför det bara är män på tapeten, fortsätter han och förklarar att han gärna skulle ha velat ha Tove Jansson med på ett hörn. Det här lyckades dock inte på grund av upphovsrättsliga skäl.

Många vill övernatta i ett konstverk

Övernatta i ett konstverk! Så här marknadsförs Hotel Manta of Helsinkis hotellrum på nätet. Den här typens marknadsföring verkade gå hem hos många.

- Alla de 60 övernattningar som fanns att boka gick åt på 60 timmar och hittills har ingen avbokat, berättar Maria Tanninen-Mattila. Jag har ingen aning om vem det är som kommer att övernatta här, tillägger hon.

Övernattningarna såldes via bolaget Restel som ett hotellrum bland alla andra. Gabos Pusztai, som är chef för hotellverksamheten i Helsingfors vid Restel, berättar att alla hotellgästerna är finländare och en stor del (35 procent) kommer från huvudstadsregionen. Största delen (omkring 75 procent) är par. Dessutom har nästan hälften (40 procent) av övernattningarna köpts i gåva.

Det kostar 130 euro att övernatta i hotellet.

Konstverket ger mervärde åt statyn

Arkitekten Klas Fontell var med från första början då den japanska konstnären kom till Finland för att välja en staty för konstverket. Valet stod mellan Runebergsstaty, Alexander den andra och Havis Amanda.

- Det var inte ett svårt val för Tatzu (konstnären). Han ville ha kontakten till havet och så tyckte han om statyn. Inga problem! konstaterar Fontell.

Havis Amanda är en kär symbol för många Helsingforsbor och därför har också många undrat varför man nu ska täcka henne. Vad tänker du om kritiken?

- Det är ett tillfälligt projekt som varar i två månader. Även om det infaller delvis under turistsäsongen så tycker jag att konstverket ger ett mervärde till statyn. Det kostar 3 euro att komma in och då ser man henne nära ifrån. Så de som klagar har nog egentligen inte så mycket fog för det, säger arkitekten Fontell.

Ska du själv övernatta här?

- Jag skulle ha kunnat göra det men vi hade en gentlemen's agreement här på museet att vi inte börjar boka några övernattningar. Vi är ganska många och det skulle ha varit orättvist, berättar Klas Fontell.

Är ni inte oroliga för att det skulle komma ett partygäng som skulle förstöra hotellrummet och statyn?

- Nej, vi har nog garderat oss mot allting. Vi har 24 timmars bevakning här så det finns alltid någon på plats vid hotellet. Och då klockan blir 22 så kollar vi att det bara är hotellgästerna kvar i rummet. Man får nog ta gäster till rummet men klockan 22 ser vi till, på ett stiligt sätt, att de avlägsnar sig. Det blir nog inga vilda tillställningar här, garanterar Fontell.

Bakgrund

Hotel Manta of Helsinki är ett konstprojekt som utförts av den japanska konstnären Tatzu Nishi. Hotellet är en del av Helsingfors festspel. Nishi har gjort liknande konstverk runtom i världen. Hotel Manta of Helsinki är hans första konstverk i Norden.

I morgon på fredag kl. 11:30 öppnas utrymmet för allmänheten och håller öppet fram till 17:30. Inträdesavgiften är 3 euro och för barn under 18 år är det avgiftsfritt. Utställningen håller öppet fram till den 12 oktober.