Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kusk avstängd - piskade häst på Lovisatravet

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Bildtext (arkivbild, kuskarna och hästarna på bilden har inget att göra med det aktuella fallet)
Bild: YLE / Hanna Othman

En travkusk piskade sin häst så rått vid Lovisatravet i slutet av juli, att Finlands Hippos har utfärdat en ett år lång avstängning.

Kuskens körstil på Lovisatravet bröt så grovt mot reglerna, att centralorganisationen för travsport och hästuppfödning Finlands Hippos utmätte ett tävlingsförbud på ett år. Tävlingsförbudet är ovanligt långt.

Travkusken från Itis har tidigare fått anmärkningar för körförseelser. Det finns klara regler för användning av piska och drivning av hästen under tävlingar.

Piska på trött häst

Enligt Finlands Hippos tävlingschef Jukka Niskanen använde kusken piskan för mycket, han drev också hästen regelvidrigt. Handlingen blev ännu mera rå eftersom kusken använde piskan på en häst som tydligt var trött. Enligt reglerna får kusken driva sin häst fem gånger under starten, nu gjorde han det betydligt flera gånger. Körsättet var som helhet helt mot reglerna, konstaterar Niskanen.

Enligt Hippos veterinärmedicinska expert Pia Raistakka syntes på tävlingsplatsen inga synliga märken på häsen av piskanvändningen. Raistakka anser att Lovisafallet är ovanligt. Länsveterinären har tagit emot en anmälan och besluter om förundersökningsbegäran till polisen ska göras.

Travkusken beklagade att han överreagerade men hänvisade till problem med utrustning.