Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Konstens natt på Gillesgården behövs för gemenskapen"

Från 2014
Uppdaterad 15.08.2014 06:10.
Konstens natt på Gillesgården i Åbo.
Bildtext Folk kommer till Gillesgården för att umgås.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

Radio Vega Åboland: Gemenskapen lockar till Gillesgården

Programmet är inte längre tillgängligt

På torsdagen arrangerades Konstens natt i Åbo för 25 gången. För svenskspråkiga Åbobor är Gillesgården en given samlingspunkt där de flesta är för att träffa bekanta.

Inger Tallgård.
Bildtext Inger Tallgård
Bild: Yle/Christa Mäkinen

I fjol tog Novia över arrangemangen för Konstens natt på Gillesgården efter SFP . Även i år var det Noviastuderande som stod för arrangemangen. Inger Tallgård, lektor vid Novia, berättar att det varit mycket lärorikt för studerande att ordna evenemanget, men att de inte kommer att fortsätta med det.

- Problemet är att studerande har sommarjobb som de har svårt att komma ifrån, säger Tallgård.

Det har varit svårt att samla ihop tillräckligt många studerande och därför kommer Novia inte att fortsätta ordna evenemanget.

Nu är det alltså oklart vem som arrangerar Konstens natt på Gillesgården nästa år. Inger Tallgård samlade in idéer från allmänheten för hur evenemanget kunde ordnas i framtiden. En idé är att samla ihop en nämnd med medlemmar från olika svenskspråkiga föreningar.

- En person nämnde att Hem och skola kunde vara med och ordna barnprogrammet, plockar Tallgård fram bland idéerna.

Tallgård säger att hon visst är lite oroad för vem som tar tag i arrangemangen nästa år, men hon tror ändå att det är så många som vill hålla traditionen vid liv att det löser sig på något sätt.

- Det här är ett koncept som håller. Folk kommer hit, folk vill träffas. Föreningarna vill presentera sin verksamhet just innan verksamheten börjar på hösten. Det här är ett jättebra tillfälle, men det måste arrangeras på något sätt.

Konstens natt firas för 25 gången