Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Meanwhile in Palestine

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:24.
Skolväskor till salu intill stängda Shuhada street i Hebron
Bildtext Också i Hebron förbereder sig barnen för skolstarten
Bild: Nanette-Marie Forsström

Skolstarten har varit på mångas läppar och Facebooksidor den här veckan. Skolgången på ockuperad mark ser dock lite annorlunda ut, och det finns många fler och större faror som föräldrarna och barnen oroar sig för. En av människorättsobservatörernas viktigaste uppgifter här i Hebron är just att närvara och övervaka palestinska barns skolväg. Barnen som ska ta sig till Cordobaskolan vi bevakar måste ta sig igenom två checkpoints, med metalldetektorer och hårt beväpnade israeliska soldater, som kontrollerar deras väskor eller vad de kan tänkas hitta på just den dagen.

Det handlar alltså om vuxna människor, som trakasserar lågstadiebarn.

Barnen här är så vana vid de otaliga vägspärrarna, att under tioåriga småpojkar vet att ta av sig bältet på förhand när de köar till metalldetektorn. Det som gör skolvägen till Cordoba ännu obehagligare är att det ligger en illegal israelisk bosättning alldeles intill, och bosättarna sysselsätter sig med att spatsera omkring på gatan och skrämma eller trakassera lågstadieeleverna. Det handlar alltså om vuxna människor, som trakasserar lågstadiebarn.

Shuhada Street i Hebron är stäng för palestinier och så gott som allt annat liv också
Bildtext Spökstaden börjar med Shuhada Street i Hebron
Bild: Nanette-Marie Forsström

För att ta sig upp till sin skola måste barnen klättra upp för en brant, söndrig och hal stentrappa. Det finns en bättre trappa bara 50 meter längre fram, men den får inte barnen använda. Gatan - Shuhada Street - är nämligen stängd för palestinier efter att en radikal israelisk bosättare sköt ihjäl 29 palestinier som bad inne i Ibrahimimoskén i Hebron år 1994. Den israeliska armén blev rädd för hämndattacker mot bosättarna, och stängde gatan för palestinierna. De flesta flyttade bort, och det som en gång var en livlig shoppinggata ligger idag öde.

Jag kommer att återkomma till problematiken kring både spökstaden Shuhada Street och skolnärvaron. Skolorna börjar nämligen i slutet av månaden, och jag befarar att jag kommer att få se ett och annat som ni behöver få veta om.

Om skribenten

Nanette-Marie Forsström är volontär inom ramarna för det internationella människorättsprogrammet EAPPI, som i Finland koordineras av Kyrkans Utlandshjälp. De åsikter som EAPPI-volontärerna framför är personliga och representerar inte nödvändigtvis värdorganisationens (Kyrkans Utlandshjälp) ståndpunkt.

På Västbanken