Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johan Portin: Hatten av

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Sportchefen Johan Portin
Bildtext Johan Portin, Yle Sporten, utan hatt.
Bild: YLE/ILMARI FABRITIUS

Gårdagens hinderfinal för herrar vid EM i Zürich har väckt en ordentlig diskussion. Fransmannen Mahiedine Mekhissi-Benabbad diskades för att mot reglerna slitit av sig sin skjorta med nummerlapp då han kom in på slutrakan. Juryn fattade helt enkelt det enda beslut de kunde, skriver Yle Sportens sportchef Johan Portin.

Gårdagens hinderfinal vid EM i Zürich har väckt en ordentlig diskussion efter att segraren Mahiedine Mekhissi-Benabbad diskades för att mot reglerna slita av sig sin skjorta med nummerlapp då han kom in på slutrakan.

Tävlingsjuryn befann sig i en knepig situation, men den som försatt dem i den situationen var ju ingen annan än Mekhissi-Benabbad. Juryn fattade helt enkelt det enda beslut de kunde.

Min första reaktion då jag såg den franska löparens tilltag var att det där inte var enligt reglerna; det här kommer att leda till en bestraffning. På samma sätt reagerade referenter på olika tv-kanaler, journalister på plats i Zürich och en hel mängd större eller mindre experter på twitter.

Jag har läst kolumnister som nu hyllar Mekhissi-Benabbads tilltag som skriver att också deras första reaktion var den. Om den första reaktionen hos dem som följde med tävlingen så starkt var att det här kan leda till problem för fransmannen så måste Mahiedine Mekhissi-Benabbad också själv ha varit medveten om vilken risk han tog. I det ögonblicket startade ett händelseförlopp som inte kunde ha något annat slut än att Mekhissi-Benabbad skulle diskas.

Att bara vifta med ett gult kort är ju bara löjligt. Då kan ju alla friidrottare strunta i regler medan funktionärerna får kramp av att stå och vifta med sina kort dagarna i ända.

Mahiedine Mekhissi-Benabbad har också själv sagt att han visste att det var mot reglerna och att han visste att han får en varning. Många som reagerat mot diskningen har motiverat sin åsikt med att konstatera att tilltaget inte störde någon annan. Kanske det ja, men om jag kör bil längs en väg med en hastighetsbegränsning på 80 km/h och jag under de lugna småtimmarna kör 100 km/h så vet jag nog att det är ett regelbrott som kan leda till ett straff. Där hjälper inte motiveringen att jag inte skadade eller störde nån. Och ingen tror väl heller att polisen skulle stå där vid landsvägen och vifta med ett gult kort då jag gasar på.

Efter att en protest lämnats in mot Mahiedine Mekhissi-Benabbad hade tävlingsjuryn ingen annan möjlighet än att bestraffa Mekhissi-Benabbad. I diskussionerna har många ansett att ordentliga böter skulle ha varit en lämplig bestraffning. Det är det säkert i grenar där utövarna är proffs. Böter på säg 10 – 20 000 euro kan man tänka sig i t.ex. Champions League eller NHL, kanske också inom FM-ligan i ishockey.

Men tänk er att Jonathan Åstrand eller David Söderberg skulle råka ut för en sån smäll. I friidrotten finns inte pengar på samma sätt och därmed är böter inte en möjlighet (sen skulle det i och för sig vara spännande att se Åstrand eller Söderberg slita av sig skjortan under sina idrottsprestationer, men det är en annan sak).

Mahiedine Mekhissi-Benabbad måste alltså få ett annat straff. Att bara vifta med ett gult kort är ju bara löjligt. Då kan ju alla friidrottare strunta i regler medan funktionärerna får kramp av att stå och vifta med sina kort dagarna i ända.

En diskvalificering är givetvis ett väldigt hårt straff, men juryn hade inte riktigt någon annan möjlighet. Man kunde förstås ha tänkt sig nån form av avstängning men det känns nog lite bakvänt att straffet inte alls skulle beröra den tävling där regelbrottet skett men nog förstöra den närmaste farmtiden för Mahiedine Mekhissi-Benabbad. Det straffet skulle nog leda till ännu flera och krångligare diskussioner och framförallt kan ju inte tävlingsjuryn vid EM döma ett sånt straff.

Juryns beslut var hårt, men det fanns ingen annan möjlig lösning. Sen är det en annan sak att friidrotten kanske skulle må bra av lite mera show och glädje men det måste ske enligt reglerna, eventuellt enligt förändrade regler men i alla fall.

I väntan på det sliter jag av mig ett plagg:

Hatten av - för rätt beslut!

Diskussion om artikeln