Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina – detta har hänt

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
En bild på människor som går i ett demonstrationståg i Ukraina. Ukrainska flaggor syns i tåget.
Bild: EPA

Den ukrainska ledningens beslut att trots allt inte gå vidare med ett handels- och associationsavtal med EU var startskottet till dagens kris. I östra Ukraina råder i praktiken inbördeskrig, medan EU och Ryssland utlyst sanktioner och motsanktioner som påverkar alla inblandade länder. Här är bakgrunden till krisen i kortfattad form.

November 2013

President Viktor Janukovytj vägrar underteckna samarbets- och frihandelsavtalet med EU. Meningen med avtalet var att föra Ukraina närmare unionen. Protester utbryter i Kiev.

December 2013

Demonstranterna ockuperar stadshuset i Kiev och Självständighetstorget. Torget förvandlas småningom till ett tältläger för demonstranterna.

Januari 2014

Parlamentet godkänner lagar som ska stävja protesterna. Krisen skördar sina första dödsoffer när två personer mister livet i sammandrabbningar. Fler officiella byggnader ockuperas. Lagarna hävs senare och demonstranterna utlovas amnesti, förutsatt att de lämnar ockuperade byggnader. Demonstranterna går inte med på det.

Februari 2014

I början av månaden dödas 18 personer i sammandrabbningar mellan dem som protesterar och polisen. Hundratals skadas. Uppskattningsvis 25 000 personer har nu samlats på Självständighetstorget. Senare samma månad upplever Ukraina sin blodigaste dag på nästan sjuttio år. Åtminstone 88 personer dödas under loppet av två dygn. Den 22 februari försvinner president Janukovitj och i slutet av månaden ockuperar proryska beväpnade män myndighetsbyggnader i Simferopol på Krimhalvön. Det visar sig att Janukovitj har flytt till Ryssland.

Mars 2014

I början av månaden säger Ukrainas t.f premiärminister Arsenij Jatsenjuk att Ryssland i praktiken förklarat krig. Ryssland kontrollerar nu Krim helt. Rysslands president Vladimir Putin uttalar sig för första gången om krisen. Han säger att det inte är ryska trupper som agerar på Krim, utan att det handlar om lokala grupperingar som agerar i självförsvar. Krimborna röstar så gott som enhälligt för att bli en del av Ryssland i den folkomröstning som ordnas på halvön. USA och EU fördömer omröstningen och inför de första sanktionerna mot Ryssland. Samtidigt koncentrerar Ryssland trupper till den ukrainska gränsen för militärövningar.

April 2014

Proryska demonstranter ockuperar officiella byggnader i de östukrainska städerna Donetsk, Luhansk och Charkiv. De vill att det ordnas en folkomröstning om att regionen skulle ansluta sig till Ryssland. Rysslands president Putin hotar bryta gastillförseln till Ukraina, om landet inte betalar sina skulder. Ukrainas ledning utlyser en ”aktion mot terrorister” i östra Ukraina. Läget i regionen är oroligt. Den 17 april möts representanter för Ryssland, Ukraina, USA och EU i Geneve. De enas om åtgärder för att minska spänningen i östra Ukraina. Konflikten mattas ändå inte av, i stället börjar parterna beskylla varandra för att ha brutit överenskommelsen. I slutet av månaden kidnappas åtta observatörer från Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE.

Maj 2014

Sammandrabbningar i Odessa kräver ett fyrtiotal liv. De flesta mister livet då de inte lyckas ta sig ut ur ett brinnande hus som de hade förskansat sig i. Striderna mellan ukrainska regeringstrupper och proryska grupperingar fortsätter på olika håll i östra Ukraina. Den 27 maj ordnas presidentval i Ukraina, trots att de flesta vallokalerna i landets östra delar inte kan öppna. Petro Porosjenko vinner valet.

Juni 2014

Separatister erövrar två ukrainska militärbaser i Luhansk och striderna i närliggande Slovjansk fortsätter. Ukraina säger att ryska pansarfordon har tagit sig in på rebellkontrollerade områden i östra Ukraina. Ryssland bryter gasleveranserna till Ukraina. Separatisterna skjuter ner ett militärplan, närmare 50 personer mister livet. USA inför nya sanktioner mot Ryssland. Det ryska parlamentet backar ett tidigare beslut om att tillåta ett militärt ingripande i Ukraina. Den 27 juni undertecknar Ukraina associationsavtalet med EU.

Juli 2014

Krisen eskalerar när ett malaysiskt passagerarplan skjuts ner i östra Ukraina den 17 juli. Det är inte säkert vem som sköt ner planet, men i Ukraina och i väst misstänks de proryska separatisterna ligga bakom dådet. EU inför nya, omfattande sanktioner mot Ryssland. Ryssland svarar genom motsanktioner, bl.a. förbjuds livsmedelsimport från EU.

Läs också:
Vad händer i Ukraina, och varför?

Källor: Arkiv, Wikipedia, BBC