Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hilma af Klint målade framtiden - som är nu

Från 2014
Uppdaterad 15.08.2014 15:46.
Yle Nyheter: "Doldisen Hilma af Klint målade framtiden" - Spela upp på Arenan

- Hon målade framtiden, som är nu, utbrister kuratorn för Moderna museet i Stockholm, Iris Müller-Westermann entusiastiskt vid pressvisningen av Hilma af Klints (1862-1944) abstrakta målningar som fyller Konsthallens väggar fram till den 28 september.

- Hon utmanar oss att se mera, se djupare om "vem vi är", fortsätter Müller-Westermann. Det har hänt att besökarna brustit i gråt när de sett på hennes målningar, säger hon.

Hilma af Klints arbeten innehåller livets olika åldrar i ett rum som nästan påminner om en dans. Men här finns också enkla skisser av blommor, hennes äldsta arbeten varsamt bevarade i vitrin.

Utmanar oss

Müller-Westermann säger att af Klints livshistoria ger målningarna en särskild innebörd. Hon stipulerade nämligen i sitt testamente att hennes arbeten skulle hållas hemliga efter hennes död eftersom hon trodde att de skulle öppna sig först för kommande generationer.

Hilma af Klint målade under en tid när osynliga saker synliggjordes - såsom radio, röntgenstrålar och psykoanalysen. Hon var intresserad av sin tid och representerade den första generationen kvinnliga konstnärer som får sin utbildning i den svenska Konstakademin. af Klint målade porträtt och anlitades flitigt - men utövade i hemlighet vid sidan om sin egen syn att måla utan att eftersträva godkännande i den då manligt dominerade konstvärlden.

"Hennes världar ställer många frågor"

Yle Nyheter: "Målningarna kan få folk att gråta" - Spela upp på Arenan

- Det har varit en stor utmaning att hänga upp af Klints målningar. Jag visste att helheten blir fantastisk, som väcker starka känslor. Hennes arbeten är universella, alla kan associera till de världar hon beskriver, säger Konsthallens utställningschef Hanna Mamia-Walther.

Den tid af Klint levde i avspeglar en stor optimism och hon ville svara på den, på sitt eget sätt. Hon hade andliga eller mentala världar som var viktiga och studerade bland annat Rudolf Steiners liv. Hon ville också skildra kontakten mellan kropp och ande.

- Många blir förbryllade av hennes arbeten, en del gråter, det beror på hur öppen man är för utställningen, säger Mamia-Walther. Här finns en legend inbyggd i hennes arbeten och det här är en utmärkt möjlighet för finländska besökare att ta del av hennes värld.

Se intervjun intill - på finska!

Utställningen i Konsthallen är öppen mellan 16.8 - 28.9.2014.