Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Grubblande gubbar på Amos

Från 2014
Uppdaterad 20.08.2014 11:48.
Tommi Toijas skulptur
Bildtext Tommi Toijas skulpturer på Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

De har namn som Helgon, Gosse med fåglar, Krympling, Pelarhelgon, Herre på täppan, Vilsen, Kämpe, Muskelknutte, Utstött, Flugornas herre, Vandraren - eller så heter de rätt och slätt Främlingar, gubbarna som skulptören Tommi Toija tillverkar av lera, spillfaner, upphittade föremål och målarfärg.

Kulturtimmen: Inslag: Skulptören Tommi Toija på Amos Andersons konstmuseum red. Marit Lindqvist

Programmet är inte längre tillgängligt

Grubblande och gåtfulla gubbar, förvånade och fundersamma gubbar, skamfilade och förvridna gubbar – gubbar som får en att känna sig som Gulliver på besök i Lilliputarnas land.

I samband med Helsingfors festspel presenterar Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors en imponerande uppsättning av Tommi Toijas gubbar – gubbar som enligt konstnären själv kan ses som tankeexperiment, syner, och varför inte också självbilder, eller snarare inre själsbilder.

Ja, om Tommi kan känna igen sig själv i en del av gubbarna kan säkert var och en som besöker utställningen också känna frändskap och själarnas gemenskap med en del av de kantstötta och vilsna gubbarna.

Gubbarna kommer till i stunden och det är slumpen som avgör vilken form och vilket utseende gubbarna får, berättar Tommi Toija – han vill inte ha en färdig bild i huvudet när han sätter igång med att knåda leran.

Barock fontän

När man kommer in i utställningshallen möts man av en stor fontän – fontänen påminner lite om Havis Amanda (som för tillfället är inbyggd och del av ett konstprojekt designat av den japanska konstnären Tatzu Nishi) men i stället för Ville Vallgrens ljuva mö har en kissande kille tagit plats uppe på plattan, och när man tittar närmare på det som döljer sig i fontänen möts man av ett groteskt och helvetiskt sceneri värdigt en Hieronymus Bosch eller en Dantes inferno: huvudskallar, skelettbitar, lemlästade och lidande kroppar …

Fontänskulpturen har också fått det träffande namnet ”Den gudomliga komedin”.

Tommi Toija berättar att han ville försöka sig på att skulptera en klassisk barock fontänskulptur, och samtidigt göra något eget av den – resultatet blev en förvriden värld där livets mörkare sidor träder fram.

Alla har vi ju något förvridet, vanskapt och missbildat i oss, säger Tommi och konstaterar att det är just det annorlunda och det skeva som gör livet intressant.

Utställningen med Tommi Toijas verk, Mutatis Mutandis, visas på Amos Andersons konstmuseum t.o.m. 27 oktober.

Salutorget i Helsingfors kan man också se Toijas 8,5 m höga skulpturen Bad bad Boy som kastar vatten strax utanför Presidentens slott, och på tredje våningen i köpcentret Forum kan man se Toijas skulptur ”Borta med vinden” som föreställer en liten man som gått ut och gå med ett knippe ballonger och plötsligt har vinden svept iväg mannen och hans ballonger (t.o.m. 12.1.2015).

Mer om ämnet på Yle Arenan