Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Största konflikten sedan Sovjetunionen föll"

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Yle Nyheter: "Viktigt för Niinistö att lyssna" - Spela upp på Arenan

- En liknande konflikt som berör Finland direkt har vi inte sett sedan Sovjetunionen föll, säger forskare Hanna Smith. Därför är det viktigt för Finland att göra vad vi kan för att förhindra ett regelrätt krig mellan Ryssland och Ukraina.

Smith, som är forskare vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet påminner om att Finlands medlarroll testats under senare tid - minns Kosovo 1999 med Martti Ahtisaari som medlare.

Vilka är tröskelfrågorna?

Hon tror inte att president Sauli Niinistö har något tydligt meddelande eller budskap med sig till Ukrainas president Potro Potrosjenko från president Vladimir Putin.

- Mera handlar det om att lyssna och utreda vilka som är de viktigaste tröskelfrågorna för Ryssland och Ukraina för att kunna lösa konflikten, säger Smith. Det är också viktigt att kunna lösa krisen på ett sådant sätt att ingen förlorar ansiktet.

Hon säger att det är fråga om diplomati på toppnivå och att Niinistö nog har ett förtroende efter sina arbetsår i Europa. Stormakterna har diskuterat krisen men alla medel som finns tillbuds måste tas i bruk nu - och här har Niinistö sin roll, funderar Smith.

Niinistö har rört sig mycket i Europa, så ny i sammanhanget är han inte. Hans uppdrag är att visa att han färdig att lyssna noga på alla parter.

Varför medlar då Finland?

- Vi finländare är ganska pålitliga, trots att alla inte gillar oss, bedömer Smith. Hon tolkar också medlingen så att omvärlden tror att Finland inte "drar hemåt" i uppdraget utan har ett genuint intresse att hitta en lösning på konflikten.

Läs också:
Niinistö träffar Porosjenko i dag
"Kriser löses genom samtal"
Niinistö träffar Putin i Sotji

Diskussion om artikeln