Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Diskussioner och dimridåer

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:03.

Man får förmoda att det var en rätt utmattad president Sauli Niinistö som kom hem efter sin turné till Sotji och Kiev. Det förefaller som om han uppriktigt försökte vara en kanal för att möjliggöra en dialog mellan Ryssland och Ukraina men jag tror inte någon just nu kan veta om det lyckades så bra att det leder till ytterligare kontakter. Varje direkt samtal är emellertid bättre än inga samtal alls i det nuvarande synnerligen allvarliga läget.

Niinistö satte sig själv på spel och det var lite intressant att före resan höra honom påpeka att han inte är någon fredsmäklare. Det gjorde han innan någon ens hade hunnit fråga om han är det. Jag tolkar det som att han i själva verket upplevde sig just som fredsmäklare.

Samtidigt som president Niinistö träffade sina kolleger fördes det ytterligare diskussioner om den beramade hjälpkonvojen. Enligt radiostationen Echo Moskvys webbplats ska man nu ha kommit överens om att konvojen ska få köra in i Ukraina på villkor att Röda kors-representanter finns med i varje bil.

Det är något väldigt skumt med konvojen. Journalister har nu fått kontrollera lasten och rapporterat om att det faktiskt handlar om mat, sovsäckar och annat som civila kan behöva. Men samtidigt har de rapporterat att bilarna verkar vara halvtomma. Kan någon förklara för mig varför man skickar iväg hundratals halvtomma lastbilar någonstans.

Man kan inte låta bli att spekulera i om hela kolonnen är ett sätt att avleda uppmärksamheten från något annat. Eventuellt då från de ryska militärfordon och stridsvagnar som sägs ha passerat den rysk-ukrainska gränsen.

En av separatistledarna, Aleksandr Zachartjenko, har i en intervju sagt att separatisterna verkligen har fått både materiel och manskap från Ryssland. Han talade om 150 enheter militärteknik och 1500 utbildade soldater. Moskva har hittills inte kommenterat hans uppgifter.

Personligen anser jag att det just i det här ögonblicket är bäst att andas lugnt, se tiden an och hoppas på det bästa. Jag hävdar att ingen vet vad som kommer att hända här näst. Det finns så många inblandade och så mycket propaganda på alla sidor att man kan vänta sig nästan vad som helst.

Möten och människor

Diskussion om artikeln