Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ministermöte i Berlin första steget mot fred i Ukraina?

Från 2014
Uppdaterad 17.08.2014 20:28.
Frankrikes, Tysklands, Ukrainas och Rysslands utrikesministrar träffas i Berlin.
Bildtext Frankrikes president François Hollande och tyska utrikesministern Frank-Walter Steinmeier har stora förväntningar inför dagens ministermöte i Berlin.
Bild: EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Frankrikes, Tysklands, Ukrainas och Rysslands utrikesministrar samlades på söndagskvällen i Berlin för att diskutera krisen i Ukraina.

Ministermötet hoppas bli ett steg närmare en lösning till konflikten i Ukraina, sa den franska regeringen i ett uttalande.

Frankrike gav ett uttalande i ärendet efter att landets president François Hollande och EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso diskuterat Ukrainasituationen på lördagen.

Hollande krävde att Ryssland respekterar Ukrainas territoriella integritet. Samtidigt uppmanade han Ukraina till tålamod och omdöme i sin militära verksamhet. Hollande påkallade också en ny politisk process.

- Frankrike är berett på ett nytt toppmöte enligt Normandiaformatet för att stöda den politiska processen. Mötet mellan Frankrikes, Tysklands, Ukrainas och Rysslands utrikesministrar kunde vara det första steget mot toppmötet, meddelade Frankrike i sitt uttalande.

Också Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier sade att han är hoppfull inför mötet.

- Jag vill tro att det äntligen vore möjligt att få slut på dessa våldsamma sammandrabbningar och att snabbt skicka över hjälp till dem som har lidit av våldet i östra Ukraina, sade Steinmeier till den tyska tidningen Bild am Sonntag.

Utrikesminister Erkki Tuomioja sade på lördagen till Yle att både förhandlingarna i Berlin och den humanitära hjälpen till Ukraina kan vara steg på vägen för att lösa krisen.