Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Expert om Ukraina: Det finns ljus i ändan av tunneln

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Alexanderinstitutets forskningschef Markku Kangaspuro.
Bildtext Alexanderinstitutets forskningschef Markku Kangaspuro vågar tro på en lösning till Ukrainakonflikten.
Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

- Mötet mellan utrikesministrarna i Berlin visar att förutsättningarna för en bättre framtid ligger till hands, säger forskningschef Markku Kangaspuro.
En militär provokation från någon av parterna skulle ändå göra de diplomatiska ansträngningarna lönlösa.

Kangaspuro, som är forskningschef vid Alexanderinistitutet, är försiktigt hoppfull inför Ukrainaförhandlingarna i Berlin i kväll.

Kangaspuro konstaterar att det är en allmän önskan att Ukraina och Ryssland hittar ett sätt att kommunicera, även om det kommer att vara svårt.

- Det faktum att utrikesministrarna träffas betyder nog att det finns någon form av gemensamt intresse och förståelse för att det här är det rätta sättet att gå till väga, säger Kangaspuro.

Han konstaterar dock att krisen omfattar så många rörliga delar att det än så länge är för tidigt att tala om en vändpunkt.
- Det finns förutsättningar för bättre tider, men eventuella framsteg vid politikernas bord borde också nå slagfältet i östra Ukraina. Vi vet inte vad som händer i östra Ukraina. Det är lätt att ordna en provokation med militära medel på vilken som helst aktörs vägnar, vilket kunde ta bort den bas som skapats genom diplomatiska ansträngningar. Men det verkar trots allt som om ljusare tider står för dörren.

Vapenvila och humanitär hjälp

Enligt Kangaspuro är det första steget till ett slut på krisen att få krigsåtgärderna i östra Ukraina att upphöra. I och med eldupphöret blir det också möjligt att skicka humanitär hjälp till de drabbade. Efter det här borde de stora frågorna angående Ukrainas framtid lyftas på bordet.

Kangaspuro påpekar att Ukraina måste utreda hur associationsavtalet med EU förhåller sig till tidigare avtal som Ukraina ingått med Ryssland - samt vidta åtgärder ifall det finns problematiska punkter.

Utöver problemhärvan gällande avtalen med EU och Ryssland, saknar det ekonomiskt svårt drabbade Ukraina ett gällande gasavtal med Ryssland. Enligt Kangaspuro borde problemet lösas så snabbt som möjligt eftersom landet snart kommer att vara i behov av uppvärmning.

- När den statliga ekonomin praktiskt taget är i konkurs, handlar det om riktigt stora frågor som måste utredas inom snar framtid för att folkets liv inom den närmaste framtiden ska fungera någorlunda bra.

Läs också:
Ministermöte i Berlin första steget mot fred i Ukraina?