Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina vill ha militär hjälp

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Ukrainsk soldat i Maryinka town i närheten av Donetsk.
Bildtext Ukrainsk soldat nära Donetsk. Augusti 2014.
Bild: EPA/ROMAN PILIPEY

Ukraina vill ha militär hjälp av EU och Nato för att bekämpa de proryska separatisterna i landet. Det kravet ställer nu den ukrainske utrikesministern Pavlo Klimkin. Den ukrainska begäran om hjälp ställs bara några timmar före Klimkin ska träffa sin ryske kollega Sergej Lavrov i Berlin.

– Vi behöver såväl militär som politisk hjälp för att stabilisera läget i östra Ukraina. Den här hjälpen borde EU och Nato ge oss, säger den ukrainske utrikesministern Pavlo Klimkin i dag i en intervju för den tyska radiokanalen Deutschlandfunk. Faran för en rysk invasion är överhängande och legosoldater och vapen kommer in i landet från Ryssland. I det här läget skulle all hjälp göra det lättare för våra trupper att handla, fortsätter Klimkin.

– Det handlar ändå inte här om att nå militära framgångar, utan framför allt om att nå en hållbar politisk lösning. Men då måste förstås alla parter, det vill säga också separatisterna, vara villiga att förhandla.

Höga förväntningar inför möte

Pavlo Klimkin säger sig ändå ha förståelse för att man inom EU och Nato vill vara försiktig, men samtidigt måste väst enligt honom ta sig en ordentlig funderare över vad man kan och vill göra.

– Det kan inte vara i västs intresse att låta Ryssland bryta mot alla folkrättsliga och politiska rättigheter i östra Ukraina, precis som man tidigare gjorde på Krim, fortsätter Klimkin.

Hur hans ord uppfattas av den ryske utrikesministern Sergej Lavrov lär bli ett samtalsämne under det ministermöte som inleds i Berlin om några timmar. Klimkin och Lavrov ska tillsammans med Tysklands och Frankrikes utrikesministrar försöka förhandla fram nya lösningar för hur man kunde få slut på konflikten.

Inför mötet är förväntningarna rätt så höga och från fransk sida hoppas man att det här ska vara ett första steg på vägen mot ett toppmöte om krisen i Ukraina.

I själva krisregionen fortsätter ändå striderna och de proryska separatisterna sköt i natt ner ett ukrainskt jaktplan i Luhansk-regionen. Piloten i MiG-29-planet lyckades skjuta ut sig med katapultstol och hittades senare i gott skick.