Syrier i Finland: "Terrorgruppen IS är Assads plan"

Den islamiska terrorgruppen IS har tagit över familjen al Gayals hemstad i Syrien. Själva har de flyttat till Grankulla i Finland. Sara, som är åtta år, visar upp en bild som hon har målat. Den föreställer pojkar med kulhål i bröstet.
Saras pappa Bassam al Gayal jobbar sedan tio år tillbaka som konsult för att främja handelsrelationerna Finland och Mellanöstern emellan. På grund av pappans jobb är familjen privilegierad och de hade inga problem att få inresetillstånd till Finland. De flyttade från Beirut till Grankulla i somras.
Bassam al Gayal ser en enkel orsak till att terrorgruppen Islamiska staten (IS) har blivit så framgångsrik.
- Det är för att Syriens president Bashar al Assad har låtit dem bli det. IS är en del av den syriska regimens strategi. Det här är precis vad Bashar al Assad planerade. Han ville kunna visa för omvärlden att det är terrorister som gör uppror i hans land.
Skräck och halshuggningar
Kriget i Syrien har hamnat i skuggan av de pågående konflikterna i Gaza, Irak och Ukraina. Samtidigt har terrororganisationen IS vunnit allt mer mark också i Syrien. Den sunnimuslimska gruppen har sina rötter i al-Qaida men har ännu större och farligare ambitioner. Sedan mitten av juni kontrollerar gruppen en tredjedel av Irak och nästan lika mycket av Syrien. De har utropat ett kalifat där strikt islamisk sharialag råder.
IS har chockat omvärlden med att avrätta folk som inte konverterar till islam eller underkastar sig dem. Bara de senaste två veckorna uppges 700 syrier från en och samma klan i östra Syrien ha halshuggits.
Bassam al Gayel har varit i kontakt med sina släktingar i Raqqa, som är kalifatets huvudstad. Han berättar om en svägerska som börjat täcka ansiktet med slöja.
- Lyder man inte blir man avrättad.
Lantgården vid floden
På vardagsrumsväggen hemma hos familjen i den rymliga bostaden i Grankulla finns en bild på en lummig trädgård.
- Bakom buskarna kan man skymta floden Eufrat. Den flyter precis vid vår lantgård, förklarar Bassam al Gayal med stolthet i rösten.
Han rycker på axlarna när han får frågan om IS-styrkorna bor i hans hus. Kanske, svarar han. Jag har två hus, ett i centrum av Deir Ezzor och lantgården som ligger lite utanför.
- Det är möjligt att de har tagit över mina hus, de kontrollerar området nu.
IS fick härja fritt
Under de senaste dagarna har det förekommit häftiga strider i Deir Ezzor och på andra håll i de IS-kontrollerade områdena mellan regeringsstyrkor och IS. Länge lät regimen bli att bomba extremisterna, de koncentrerade sig på den mer moderata oppositionen.
Professor Hannu Juusola vid Helsingfors universitet håller med om att det var taktik från president Assads sida att länge låta IS härja fritt. Men den egentliga orsaken till splittringen av oppositionen är ändå att oppositionen har varit så svag och oenig, och den situation utnyttjade president Bashar al Assad skickligt.
- På så sätt kan man säga att Assad lyckades. Han kunde visa omvärlden att det är terrorister som gör uppror. Men nu kommer de sannolikt att bli en farligare fiende än han kunde tänka sig.
Pojkar med hål i bröstet
Bassam al Gayal ber sin åttaåriga dotter Sara hämta en teckning som hon har gjort. Den föreställer svarta män uppradade mot en orange bakgrund.
- Hon borde måla prinsessor och blommor men hon har ritat pojkar som demonstrerar. De har vita kulhål i bröstet.
När revolutionen började i mars 2011 deltog hela familjen i en fredlig demonstration i Deir Ezzor. Bassam al Gayal visar en video från demonstrationen. Inga vapen eller svarta flaggor syns till.
- Nu är alla de här unga männen i graven eller så har de tvingats fly, säger han.
Den mer moderata oppositionen, de sekulära rebellerna, har tvingats dra sig tillbaka från allt fler områden.
- De ligger riktigt illa till, säger Juusola. De har förlorat Homs och nu pågår intensiva strider i Aleppo som de också befaras förlora.
Men Bassam al Gayal vägrar tro att revolutionen är över.
- Vi kan inte ge upp, vi har redan betalat ett för högt pris. Över 200 000 människor har dött.
Enligt honom har syrierna tre fiender: regimen, IS och det internationella samfundet som med sin tystnad har tillåtit allt dödande.
Inkonsekvens från omvärlden
Att USA:s president Barack Obama nu bombar IS i Irak men inte IS i Syrien förargar Bassam al Gayal.
- Om de hade hjälpt oss hade vi inte varit nu här, säger Bassam.
Professor Hannu Juusola kan förstå frustationen över det internationella samfundet.
- Det är ju lite ironiskt. Men konflikten i Syrien har blivit så komplicerad att man inte längre kan förvänta sig att vare sig västvärlden eller grannländerna ska agera konsekvent. Det går inte längre att sköta snyggt.
När nu regimen i Syrien kontrollerar alla de centrala områdena och IS har makten i hela nordöstra Syrien väcks frågan om Assad ändå är ett bättre alternativ.
- Det är han inte, säger Hannu Juusola. Med det är ett faktum att regimen har det militära övertaget, och om man vill nå en lösning på konflikten så måste alla parter göra kompromisser. En av dem är att acceptera att Bashar al Assad inte i första taget helt och hållet kan fås bort från makten.
Läs också:
Bara ett enat Irak kan bekämpa islamisterna