Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Steinmeier varnar för krig mellan Ukraina och Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
franskrikes, uukrainas, tysklands och rysslands utrikesministrar
Bildtext Fran-Walter Steinmeier vill föra dialog för att lugna läget, men om det lyckas återstår att se.
Bild: EPA/MAURIZIO GAMBARINI

I natt avslutades utrikesministermötet i Berlin där ministrarna från Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike försökte föra dialog för att lugna Ukrainakrisen. Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier säger att samtalen var svåra och varnar för en direkt konfrontation mellan ukrainska och ryska trupper i östra Ukraina.

– De senaste händelserna visar att läget kan bli ännu värre. Om vi inte är försiktiga kan vi hamna i en situation där ukrainska och ryska styrkor strider sinsemellan. Det måste vi till varje pris försöka undvika, säger Steinmeier.

För att förhindra att krisen ytterligare eskalerar hade Steinmeier bjudit in utrikesministrarna Pavlo Klimkin från Ukraina, Sergej Lavrov från Ryssland och Laurent Fabius från Frankrike.

Det var fyra allvarliga herrar som för kamerorna gick och samtalade utanför Villa Borsig i Berlin. Och som kvällens viktigaste budskap ville man väl föra fram att man fortfarande talar med varandra. Några garantier för att diskussionerna den här gången ska leda någon vart ville Steinmeier inte ge.

– Mänskor fortsätter att dö, vi har inget vapenstillestånd och vi är långt ifrån en politisk lösning.

Vapenstillestånd och gränskontroll

Steinmeiers konkreta mål är att förhandla fram ett vapenstillestånd, samt ramarna för striktare gränskontroll mellan Ukraina och Ryssland. På så sätt ska man se till att inga fler vapen eller legosoldater når östra Ukraina från den ryska sidan av gränsen.

I krisområdet fortsätter striderna ändå med oförminskad styrka och Ukraina fortsätter att bromsa den för Kreml viktiga biståndskonvojens framfart. Inför gårdagens möte bad också den ukrainske utrikesministern Pavlo Klimkin om militär hjälp av EU och Nato för att bekämpa de proryska separatisterna.

Trots hopplösheten i situationen tycker sig medlaren ändå se en viss vilja att förhandla.

– Det skulle vara oansvarigt att inte försöka utnyttja den här viljan, säger utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

De fyra utrikesministrarna ska nu rapportera om mötet till sina ledare och under början av veckan fattas beslut om eventuella fortsatta samtal.