Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stubb: Ukraina kan inte få militär hjälp

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Statsminister Alexander Stubb.

Ukraina kan omöjligt få militärt stöd utifrån, säger statsminister Alexander Stubb till Yles radioprogram Ykkösaamu.

Det var Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin som på söndagen bad om militär hjälp från EU och Nato för att bekämpa de pro-ryska separatisterna i landet. Enligt Stubb är det självklart att det här inte är möjligt.

- Inte från Natos sida, för Nato erbjuder endast militär hjälp åt sina egna medlemmar, det vet vi väl. Och EU har inte kapacitet att erbjuda den här typen av hjälp, säger Stubb.

Under veckoslutet var utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike, Ryssland och Ukraina samlade för att förhandla om krisen i Ukraina. Det viktigaste veckoslutet gav var att man verkligen satte sig ner vid samma bord och diskuterade, säger Stubb. Han ser förhandlingarna som ett steg mot en fredlig lösning.

Nyckeln är nu att få till ett permanent eldupphör. Hittills har förhandlingarna ändå inte gett resultat och att hitta en utväg ur konflikten ser just nu svårt ut, konstaterar statsministern.

EU:s och Rysslands förhållande verkar enligt Stubb vara inne i en längre kris. Kriget i Georgien år 2008 och krisen i Ukraina har visat att Ryssland är villigt att ta till kraftåtgärder som stöd för sin politik. Målet måste enligt Stubb vara att ändra på den politiken.

- Vårt mål måste vara att murarna mellan Ryssland och den traditionella västvärlden är så låga som möjligt. Det här måste vi sträva efter, men sådan är situationen tyvärr inte nu.