Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Magasinruinerna kan få restaurang

Från 2014
Uppdaterad 18.08.2014 11:16.
Bildtext På det här omådet kan det i framtiden finnas en evenemangsrestaurang.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Det verkar finnas ett stort stöd för att bygga en evenemangsrestaurang i ruinerna efter VR:s gamla magasin i centrum av Helsingfors. Ingen vill ändå ta ställning till hur mycket, om något, av ruinerna som ska sparas.

I våras lämnade stadsfullmäktigeledamot Tuomas Rantanen (Gröna) in en motion om att det borde grundas en evenemangsrestaurang i magasinruinerna. Motionen var undertecknad av 31 andra ledamöter, och nu ser det ut som om idén har stöd även på andra håll.

Stadens tjänstemän ställer sig positiva till förslaget, och fastighetsnämnden förväntas på torsdag fatta ett beslut om att stöda planerna.

Det är oklart hur mycket av ruinerna efter den gamla magasinbyggnaden som ska sparas, men det ser inte ut som om ruinerna har någon strålande framtid. Byggnadsmaterialet i ruinerna är delvis giftigt, och om restaurangplanerna blir verklighet så är det en mycket liten del av ruinerna som är användbar.

Enligt motionen ska området få en enhetlig byggnad, i stället för tre separata byggnader som det står i den nuvarande detaljplanen. En arkitekttävling föreslås för restaurangen.

Läs även:
Politiker vill ha restaurang i VR-magasinen