Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sjukskötare tar över en del av läkarnas arbetsbörda

Från 2014
Uppdaterad 18.08.2014 13:22.
Yle Nyheter: Sjukskötare får skriva ut recept - Spela upp på Arenan

Avancerat specialkunnande blir allt viktigare inom sjukvården och det gäller också sjukskötarkåren. Erfarenheten av sjukskötare med ökat ansvarsområde har varit goda och behovet av dem kommer att öka. I dagens läge har 152 sjukskötare i vårt land rätt att skriva ut recept.

På Vasa centralsjukhus har man långvarig erfarenhet av kliniska specialskötare med diabetesvård som specialitet. Också hjärtsjukvården har numera motsvarande befattning.

Friidrott, löpare
Bildtext Överläkare Otto Knutar.
Bild: EPA

- Vi har goda erfarenheter av det här, säger överläkaren i enkokrinologi Otto Knutar. De har kunnat ta många rutinmässiga uppgifter av läkarna, t.ex. kontroller av sjukdomar som är i god balans. Diagnostiken däremot sköts fortfarande av läkarna.

I Vasa sjukvårdsdistrikt finns för närvarande tolv sjukskötare med tilläggsutbildning. Vid Oravais hälsocentral finns två sjukskötare med rätt att skriva ut recept. De kallas AKS-skötare eller avancerad klinisk skötare.

- Mest har vi skrivit ut recept för ögoninflammationer, angina och urinvägsinfektioner hos kvinnor, berättar AKS-skötare Anne Karlsson. Sådana patienter som AKS-skötarna har rätt att skriva recept till styrs till deras mottagningar.

- Man kan slutföra patientärendet och patienten behöver inte gå till läkare för att begära recept, säger Helene Salmela.

Sjukskötare Helene Salmela
Bildtext Helene Salmela på Oravais hälsocentral
Bild: Yle

Avlastar läkarna

Tanken med expertsjukskötare var att avlasta läkarna och det här har faktiskt skett säger Otto Knutar.

- Här i Vasa har vi haft läkarbrist i åratal och då har det varit alldeles nödvändigt med diabetesskötare som har kunnat ta en del av besöken. Nu är läget bättre men fortfarande behövs det här samarbetet. Befolkningen blir äldre och medlen att behandla krämporna ökar inte, då måste man se över organisationen. Jag tycker att systemet kunde utökas, säger Otto Knutar.

Det motstånd som sjukskötarnas receptförskrivningsrätt väckte i början märker man knappast något av i dag.

- De har fått förtroende för oss och nu tror jag att de inte vill vara utan oss, säger Anne Karlsson.