Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Motströmsmusik med David Strömbäck

Från 2014
Uppdaterad 18.08.2014 12:54.
David Strömbäck med gitarr
Bild: Heidi Järvi

För David Strömbäck är gamla värdebegrepp som långsamhet, tålamod och hjälpsamhet nyckelord på nya skivan. Simma motströms är Davids fjärde skiva på svenska.

Det var i fjol höstas som inspirationen att skriva ihop en ny skiva kom. Redan år 2011 hade David börjat på, men sen kom projektet med engelska låtar mellan.

- Också om det var roligt att göra det så märkte både jag och min publik att det är på svenska jag ska uttrycka mej, säger David. Texterna är så viktiga för mej.

Så David gick in i studion tillsammans med producenten Janne Hyöty och resultatet har nu kommit på skivan Simma motströms. Musikaliskt är det ganska långt akustiskt och avskalat och det är en dräkt som David tycker lyfter både texterna och musiken.

Låtarna har titlar som Tålamod, Enkelt är skönt, Tysta rum och Livet som är mitt. Sånger om hur man kan motverka de tidsströmningar där rastlöshet, oro och egoism har fått ett allt starkare fotfäste.

Att omsätta sina funderingar i praktiken kan vara svårt, säger David, men han jobbar med det.

- Det har berikat mitt liv mycket och gett mej nya värderingar även om det tar tid. Jag tycker att den här skivan är ett slags livsstilsrecept

Under hösten kommer David att tillsammans med sitt band uppträda på några tillställningar med biskop Björn Vikström. De österbottniska tillfällena blir i Korsnäs 26.8 och Jakobstad 27.8. I slutet av oktober gör David och band en egen liten turné med låtarna från Simma motströms.

Österbottnisk musik 18.8.2014

Programmet är inte längre tillgängligt

Spellista för Österbottnisk musik 18.8:

  • Essi Blues: Can't keep a good man down
  • Lars Edberg & Daybreak Rangers: What kind of man
  • David Strömbäck: Simma motströms, Tålamod, Långsamhet, Vad skall vi med mänskan till

(av upphovsrättsliga skäl kan programmet endast höras i Finland)