Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obduktion gav inga svar i Ferguson

Från 2014
Uppdaterad 18.08.2014 20:29.
Demonstranter protesterar mot dödsskjutningen av Michael Brown i Ferguson
Bild: EPA

De preliminära resultaten från obduktionen av den ihjälskjutne Michael Brown ger inga definitiva svar om vad som egentligen hände för en dryg vecka sedan.

Den svarte obeväpnade tonåringen sköts ihjäl av en polis i Ferguson i Missouri. Polisen misstänkte Brown för att ha rånat en kvartersaffär och publicerade en video från en övervakningskamera, på vilken hela incidenten syns.

Nu har en av USA:s mest kända rättsläkare, Michael Baden genomfört den obduktion, som Michael Browns familj hade bett om. Preliminära resultat visar att polisen sköt Brown minst sex gånger, varav två i huvudet. Det här rapporterar nyhetskanalen CNN. Enligt Badens rapport sköts Brown inte på nära håll.

En tredje obduktion genomförs

Den här privata obduktionen gjordes på familjens begäran efter den undersökning av kroppen som myndigheterna redan genomfört. Enligt CNN är det ändå svårt att dra några definitiva slutsatser av obduktionsresultaten. Det är alltså fortfarande oklart exakt hur det gick till när polisen sköt ihjäl Brown.

Samtidigt meddelar det amerikanska justitiedepartementet att det kommer att genomföras en tredje obduktion, den här gången på federal nivå.

Oroligheterna fortsätter

Dödsskjutningen har lett till protester i Ferguson och myndigheterna i delstaten Missouri har beslutat att skicka nationalgardet till staden för att lugna ner läget. Samtidigt har man infört utegångsförbud i Ferguson.

Yle Nyheter: USA-korrespondenten Christian Vuojärvi berättar om oroligheterna i Ferguson - Spela upp på Arenan

Natten mot måndagen urartade protesterna ett par timmar före utegångsförbudet trädde i kraft. Omkring hundra personer ska ha blivit mål för polisens tårgas, efter att bland annat ha plundrat affärer och kastat bensinbomber mot polisen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon manar alla parter i Ferguson till besinning under protesterna där. Samtidigt vädjar Ban till de amerikanska myndihgeterna att respektera församlings- och yttrandefriheten.

Läs också:
Polisvåld framkallar oroligheter i Missouri
Nationalgardet skickas till Ferguson
Demonstrationer i Missouri trots utegångsförbud
Hårda tag i raskravaller i Missouri