Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Varför tränar du så mycket Stig?

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:10.

Varför tränar du så mycket Stig?

Stig Andersson, en av de fyra deltagarna i Svenska Yles serie Mitt triathlon

Det var grannens sjuåring, Sofie, som ställde mig frågan när jag kom hem efter en svettig löprunda. Jag måste duscha, svarade jag undvikande, för att få tid att fundera över svaret. Jag kan vänta här på verandan, vi kan prata sen när du har duschat.
Jag tog god tid på mig i duschen och funderade, tänkte . . . varför håller jag på med detta? Varför?
Jag berättade för Sofie om programmet ”Mitt triathlon” och vår målsättning att delta i Sun City triathlon. Det var förstås sant men långt ifrån hela sanningen!
Sanningen då, varför tränar Stig så mycket? Det finns förstås andra skäl och även mindre smickrande sådana. Det är inte särskilt macho att vara fåfäng, speciellt inte för en man! Jag vill ha bredd över axlarna, synliga biceps, platt mage, utvecklade lårmuskler och en slimmad taijt bakdel! Snygg kropp helt enkelt! Å herre Gud, en så ytlig karl! Medges, men det finns djup i gubben också. Jag blev ryggopererad för tio år sen och jag har inte glömt åren av rehabilitering efteråt. Jag hoppas på detta sätt förebygga problem i rygg och leder genom stärka mina muskler. Hälsoeffekterna är minst lika viktiga för mig, liksom en förbättrad kondition. Jag vill vara rörlig upp i åren, jag vill resa och jag vill ha roligt! Jag hoppas jag är disciplinerad nog att fortsätta med träningen också efter tävlingen. Framförallt, det är MITT triathlon och jag tränar för min egen skull!

Får du en pokal?

Nej, det tror jag inte. Det skulle i så fall vara att alla som deltar i Sun City triathlon får en pokal. Min målsättning är att komma i mål, klara alla etapperna, inte att vinna. Sofie tyckte iallafall att ALLA tävlande borde få en pokal! Det skulle vara mest rättvist på det sättet! Kanske du får en medalj då? Det finns en gul, en silver och sen en tredje färg! Nej, det blir nog ingen medalj heller. Igen tyckte Sofie att ALLA borde få medalj!

Alla hejar inte på Stig!

Du vet väl Stig att alla på tävlingen inte hejar på dig? Det finns de som kommer dit för att heja på de andra. Sofie tröstade mig i alla fall med att många säkert kommer att heja på mig! Och ifall du vill prata mera Stig, så är jag hemma nästan varje dag tills jag börjar skolan i augusti.
Mentalträning är en viktig del av träningen och bättre än så här kan det knappast bli. Tack till Sofie som fick mig att ”tänka till”!