Invånare vid Sagaboendet utan stöd
En anhörig till en invånare vid Sagaboendet i Sibbo säger att varken hon eller hennes son har fått något som helst stöd efter att Yle Östnyland tog upp misstankar om våld och vanvård vid enheten.
Thea Bärlunds son bor vid Sagaboendet. Hon säger att invånare vid Sagaboendet, inklusive hennes son, har hört på nyheterna och läst i tidningen om det som är på gång i deras hem. Hennes son är oroad över vad som ska ske med boendet och med de anställda.
- Ingen i personalen har talat med honom om saken, säger Thea Bärlund.
Invånarna skulle behöva veta att de kan bo kvar efter att polisutredningen är klar. De vill få svar på sina frågor, säger Bärlund. Hon har hört om att Kårkullas ledning planerar ett möte med de anhöriga och ser fram emot det.
Kårkullas ledning skickade ut kallelsen till mötet med de anhöriga i fredags, men Thea Bärlund har inte fått den ännu. Mötet hålls den 28 augusti. Styrelseordföranden för Kårkulla Veronica Hertzberg hänvisar till mötet då det blir tal om att de anhöriga ännu inte har fått något stöd.
De boende måste informeras
Styrelseordförande Veronica Hertzberg var inte medveten om att de boende inte har informerats om den pågående polisutredningen om våld och vanvård då Yle Östnyland ringde henne på måndagen. Hon säger att hon ska kontakta samkommundirektör Märta Marjamäki och be henne ringa Sagaboendets ledningen. Hertzberg vill att Marjamäki påpekar om vikten av att informera de boende.
Det var i fredags som polisen gick ut med att det finns belägg för misstankarna om vanvård och våld mot klienterna. Efter det sade styrelseordförande Hertzberg att hon vill att samkommundirektören är i kontakt med polisen för att få reda på namnen på de misstänkta.
Polisen ger inte ut namn på misstänkta
Kårkullas samkommunsdirektör Märta Marjamäki har på måndagen varit i kontakt med polisen, säger Hertzberg. Marjamäki lyckades inte få namnen på de misstänkta. Polisen ger inte ut dem så länge som förundersökningen pågår, säger Hertzberg.
Styrelseordförande Veronica Hertzberg ser det som problematiskt att de misstänkta anställda jobbar kvar vid Sagaboendet, men hon ser ingen annan lösning på problemet. I och med att Kårkulla är en samkommun för vård så är det ytterst svårt att flytta personalen vid Sagaboendet till andra uppgifter medan utredningen pågår. Hertzberg påpekar att personalen vid Sagaboendet nu har fått noggrann handledning i hur invånarna ska vårdas så hon ser ingen större risk i att det problematiska beteendet skulle fortsätta bland vissa i personalen vid Sagaboendet.
Kårkullas styrelse håller möte på tisdag klockan elva. Största delen av mötet går åt till att diskutera läget vid Sagaboendet i Sibbo, säger Hertzberg.
Läs också:
Våld mot utvecklingshämmade vid Kårkullaenhet i Sibbo
Polisen: tecken på fysiskt våld och vanvård i Sagaboendet
Polisen tar itu med Kårkullafallet
Kårkulla: "Nu får vi klarhet"
Extern utredare med i fallet Kårkulla
Beslutsfattare i Sibbo upprörda över Kårkullafallet
"Jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig"
"Grova anklagelser som vi måste utreda grundligt"
"Situationen är bättre på Kårkulla i Österbotten"
Mobbingsmisstankar vid Sagaboendet redan år 2010