Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aldrig har skillnaden mellan behov och resurser varit så stor

Från 2014
Uppdaterad 19.08.2014 07:42.
Yle Nyheter: Rekordantal flyktingar i världen sedan andra världskriget - Spela upp på Arenan

Antalet krishärdar i världen växer. Det visar bland annat det växande antalet flyktingar och en allt större matbrist. Till exempel befinner sig tre miljoner syrier på flykt undan inbördeskriget.

Aldrig har skillnaden mellan behov och resurser varit så stor som idag, uppger FN:s livsmedelsprogram World Food Programme.

Exempelvis i Syrien har 170 000 människor dött sedan inbördeskriget bröt ut 2011 och 3 miljoner människor befinner sig på flykt.

I norra Irak är 1,2 miljoner människor på flykt undan Islamiska staten, eller IS tidigare känd som Isis. Också 270 000 palestinier har tvingats fly våldsamheterna i Gaza under det här året.

I Sydsudan pågår världens värsta matkris och kring 1,5 miljoner människor befinner sig på flykt. Hälften av invånarna har akut brist på mat.

Viljan att hjälpa har inte förändrats

Linda Karvinen är planerare för internationell hjälp vid Finlands Röda Kors och säger i TV-nytt att det inte bara är de som drabbats av de synligaste kriserna som nu behöver internationell hjälp.

- Det finns kriser vi jobbar med som inte syns så mycket, Somalia och Östafrika och matbristen är för tillfället sådana.

Karvinen säger att det globalt inte finns tillräckligt med resurser för att hjälpa alla och att de kriser som syns i medierna enklare får finansiering.

- All hjälp är välkommen. Det som är viktigt när det är mycket på gång och stora katastrofer är att vi har flexibla pengar att använda genast då något händer. Vi styrs inte av medieuppmärksamheten som riktas till ett visst område utan av hjälpbehovet.

Finländarnas vilja att hjälpa har inte minskat på grund av det ekonomiska läget, men hjälpbehovet har ökat och det leder till en brist på pengar också för FRK.