Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholm tar emot flyktingar i höst

Från 2014
Flyktingläger
Bildtext Arkivbild från sudanesiskt flyktingläger.
Bild: EPA

Korsholm kommer för första gången på många år att ta emot flyktingar. Kommunstyrelsen beslöt på måndag kväll att man välkomnar 20 kvotflyktingar från Kongo eller Sudan redan i höst.

Korsholm tog senast emot kvotflyktingar på 1990-talet. Men nu, efter en förfrågan från Regionförvaltningsverket, är det det alltså åter dags.

- Det känns bra att ha fattat det här beslutet, det handlar om att ta ett humanitärt ansvar, säger Michael Luther som är styrelseordförande i Korsholm.

Frågan har diskuterats många gånger under de senaste åren, men då har det inte blivit av.

- Det har aldrig känts som om tillfället är rätt eller passligt, men nu har vi insett att det aldrig kommer att passa in i något schema, och så finns det ju betydligt mindre kommuner i Österbotten som har lyckats med det här, så varför inte också vi, resonerar Luther.

Ekonomiskt stöd underlättar

Kommunstyrelsen beslöt under kvällens möte att man är redo att välkomna flyktingarna tidigast i november. Före det ska man anställa en flyktingkoordinator samt en handledare som ska kunna hjälpa flyktingarna med praktiska saker.

Under de första fyra åren får kommunen statlig ersättning för integrationsarbetet.

- Det underlättar naturligtvis att vi får ekonomiskt stöd för det här, men samtidigt måste vi nog medge att vi kommer att gå i barnskor eftersom det är så länge sedan vi senast tog emot flyktingar, säger Michael Luther.

Han vill inte spekulera i vad som kan tänkas bli den största utmaningen.

- Ja, det kan vara allt från vilka bostäder vi ska hitta till dem som kommer till det rent mänskliga, att de som anländer har gått igenom mycket svåra saker, säger Luther.

Avsikten är att integrationen av flyktingarna ska ske på svenska.

Fullmäktige i Korsholm ska också ta ställning till frågan innan den är färdigbehandlad.