Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

"Ingen blir rik på arbete" - debatten går het

Från 2014
Uppdaterad 20.08.2014 06:08.
Esko Seppänen
Bildtext Esko Seppänen.
Bild: Lehtikuva

På tisdagen publicerade vänsterveteranen Esko Seppänen sin bok "Suomen rikkaat" (Finlands rika). Som ett grundstråk genom hela boken går att ingen blir rik på lönearbete. För att bli riktigt förmögen behöver man ett stort arv eller stora kapitalinkomster.

Esko Seppänen har räknat ut att man behöver dryga 20 miljoner euro placeringspengar för att platsa in på listan över de hundra rikaste i Finland. Orsaken är att kapitalinkomster alltid har beskattats milt och att aktieutdelningarna länge var mer eller mindre skattefria.

Flera finlandssvenskar i topp

Utgående från skattelängderna har Seppänen konstruerat en tretton-i-topp-lista på vem som har fått mest pengar i handen under de senaste tjugo åren. På Seppänens topp-tretton-lista finns flera finlandssvenskar.

Listan toppas av mediamogulen Aatos Erkos dödsbo med 333 miljoner euro. Men redan på andra plats kommer Per Gösta Hartwalls dödsbo på 301 miljoner. Hartwall var mannen bakom Hartwalls gula Jaffa. På femte plats hittar vi uppfinnaren Göran Sundholm från Tusby med 166 miljoner. Styrelseproffet Björn Wahlroos ligger på sjunde plats med 143 miljoner. Nionde plats tar baronen och storägaren i Helsingin Sanomat, Robin Langenskiöld, med 111 miljoner.

Industrifamiljen Ehrnrooth finns inte med på Seppänens lista över landets superrika. Orsaken är, enligt Seppänen, att industrisläkten kanaliserar sina kapitalinkomster via skatteparadis.

– Det här gäller stora delar av de rika Ehrnrootharna, skriver Esko Seppänen.

"Skatorna skrattar åt arvsskatten"

Men det allra snabbaste sättet att bli rik är trots allt att ärva. Arvsskatten bestäms utgående från egendomens gängse värde, men Seppänen ger inte mycket för skattemyndigheternas uppskattningar.

– Till och med skatorna skrattar åt skattemyndigheternas uppfattning om gängse värde, dundrar Seppänen.

Det är så lätt att undvika skatt att Seppänen frågar sig ironiskt varför alla inte gör det. När avkastningen på kapital har styrts till utländska holdingbolag har den hittills inte beskattats överhuvudtaget. Strängare lagstiftning har trätt i kraft i år, men dividender från icke-börsnoterade bolag är fortfarande skattefria om de kanaliseras via holdingbolag.

Också den politiska vänstern får sig en släng med sleven.

– Det är oförlåtligt av den politiska vänstern att den har varit med och utjämnat löneskillnaderna, skriver Seppänen, medan den har har låtit bli att beskatta kapitalinkomsterna på motsvarande sätt. Utan vänsterns medverkan skulle den här omoraliska och ofosterländska politiken inte ha varit möjlig.

"Tjugo familjer har blivit hundra"

Den gamle vänsterradikalen Seppänen anser att det under de senaste trettio åren har skett en enorm förmögenhetsöverföring till de allra rikaste. Tidigare talades om tjugo rika familjer i Finland, medan det i dag handlar det om hundra familjer. Men grundkonceptet har inte ändrats.

– Man inte kan bli rik på arbete, skriver Esko Seppänen. Man blir rik genom att lyfta kapitalinkomster och tack vare att kapitalinkomsterna beskattas milt.