Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbo fortfarande utan planer för stadshuset

Från 2014
Uppdaterad 19.08.2014 10:18.
Esbo stadshus
Bild: Esbo stad

Det blev inget av Harriet Klar-Nykvists (SDP) förslag om att renovera det gamla stadshuset i Esbo och använda det för olika tjänster för ungdomar. Nu hoppas Klar-Nykvist att byggnaden åtminstone inte rivs.

Harriet Klar-Nykvists förslag om att renovera det gamla stadshuset var uppe till diskussion i fullmäktige i Esbo på måndag kväll. Klar-Nykvist ville att byggnaden skulle användas för tjänster för unga, så som psykolog, läkare och arbetsförmedling.

- Esbofullmäktige borde förstå att vi behöver betjäning för unga på ett ställe som de skulle ha lätt att komma till och att det inte är utspritt runt omkring i Esbo, säger Klar-Nykvist.

Hennes förslag väcker ändå inte gehör i majoriteten av fullmäktigeledamöterna, då förslaget röstades ner med 52 röster mot och 20 röster för. Motståndarna har klara argument, byggnaden är i mycket dåligt skick, och enligt beräkningar kan en renovering kosta uppemot 20 miljoner euro. Byggnaden misstänks innehålla både asbest och mögel.

Klar-Nykvist misstänker ändå att uppgifterna om byggnadens dåliga skick är starkt överdrivet, och hon skulle gärna se att byggnaden bevaras, om inte annat så som ett monument för senare generationer.

- Många säger att det ser så fult ut, men det är ju smaksak. Jag tycker den passar bra i sin miljö, och det är ett historiskt hus. Man kan inte riva allting, tycker Klar-Nykvist.