Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hård dragkamp om humanitär hjälp

Från 2014
Uppdaterad 19.08.2014 12:43.
Röda korsets hjälparbetare i Gaza under den senaste Israel-Palestina konflikten
Bildtext Röda korsets hjälparbetare i Gaza.
Bild: EPA/MOHAMMED SABER

I dag, den 19 augusti, ordnar FN världsdagen för humanitära insatser. Utvecklingsminister Pekka Haavisto sade i Yles morgon-tv att de ovanligt många kriserna i världen ökat konkurrensen om biståndspengar och humanitär hjälp.

Just nu pågår det ovanligt många krissituationer världen över. Haavisto berättar att en del katastrofer i ett sådant här läge helt enkelt glöms bort. Som exempel ger han Darfur och Sydsudan som delvis hamnat i medieskugga bakom konflikterna i Mellanöstern.

– Ingen humanitär kris kan för evigt vara starkt synlig i offentligheten. I något skede nås en uttråkningsgräns. Det här betyder också att det uppstår en konkurrens om krishjälpen.

Väpnade konflikter största problemet

– Behovet av humanitär hjälp är just nu större än normalt, och tyvärr beror det till stor del på väpnade konflikter, som i motsats till vissa naturkatastrofer faktiskt kan undvikas på förhand, säger Haavisto.

Enligt Haavisto är de många väpnade konflikterna speciellt svåra ur en humanitär synvinkel eftersom inte krishjälpen löser grunden till katastroferna. För det krävs också fredsförhandlingar och försoning mellan de stridande parterna.

Haavisto uttrycker också oro över att krigets lagar inte längre accepteras. Något som blivit speciellt tydligt under IS (Islamiska statens) framfart i Irak och Syrien där bland annat videoklipp av avrättningar laddats upp på nätet.

– Det verkar som om man skulle få göra precis vad som helst åt civilbefolkningen, kvinnor och barn och dessutom lägga upp det på Youtube. Så här kan det inte få fortsätta! Det här påverkar också hjälparbetarnas situation och Mellanöstern är i dagens läge en mycket farlig plats för humanitära arbetare.

Humanitära insatser uppmärksammas i dag

Enligt UNRIC, FN:s informationskontor för Västeuropa, var 2013 biståndsarbetarnas dystraste år någonsin. Totalt dödades 155 hjälparbetare och 171 skadades allvarligt. Dessutom kidnappades 134 personer. Hittills i år har 79 personer mist livet då de utfört humanitärt arbete. Det är fler än under hela 2012.

Tanken bakom världsdagen för humanitära insatser är att uppmärksamma det arbete som hjälparbetare utför och de risker de frivillgt utsätter sig för.

Läs också:
Aldrig har skillnaden mellan behov och resurser varit så stor
Största flyktingkrisen sedan andra världskriget