Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Schjerfbeck och hennes skapande på scen i höst

Uppdaterad 19.08.2014 18:12.
Tove Qvickström och Åsa Salvesen

Ozonteatern uppför i höst monologpjäsen "Om att se. En föreställning om Helene Schjerfbeck. Och om konst". Pjäsen är skriven av Iida Hämeen-Anttila på beställning av Ozonteatern. Regissör Åsa Salvesen och skådespelare Tove Qvickström besökte Yle Västnylands studio och berättade om pjäsen.

Salvesen betonar att hon tidigt hade klart för sig att hon inte vill göra en pjäs som beskriver Heléne Schjerfbecks biografiska liv.

– Det som fascinerar mig också i mitt eget yrke är själva skapande. Vad är det att vara konstnär? Vad var det att vara konstnär då och vad är det att vara konstnär i dag?

Bakom faktabilden

Salvesen var i kontakt med Iida Hämeen-Anttila som var på samma linje och gärna ville ta steget vidare och gå bakom faktabilden om Schjerfbeck.

Tove Qvickström har tidigare spelat Heléne Schjerfbeck på Åbo svenska teater men hon påpekar att hon alltid börjar från ett blankt papper då hon tar sig an ett nytt rollarbete.

– Att få dyka in i Schjerfbecks liv och ställa alla frågor som man inte får reda på i biografierna är otroligt spännande.

Premiär blir det den 3 september på kulturhuset Karelia i Ekenäs. Under hösten 2014 ges endast två öppna föreställningar för allmänheten: den 28 september och den 23 oktober.

Organisationer, företag, skolor, privatpersoner och också andra kan beställa monologpjäsen på svenska eller finska.