Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Det är en rättvisefråga”

Från 2014
Uppdaterad 19.08.2014 13:41.
Kim Wikström och Fritjof Sahlström
Bildtext Kim Wikström och Fritjof Sahlström är glada över den nya klasslärarutbildningen.

Tisdagssnackarna Kim Wikström och Fritjof Sahlström tycker det är positivt att Åbo Akademi planerar en hel klasslärarutbildning i Helsingfors tillsammans med Helsingfors Universitet. I morse snackades det också om ost, vem hamstrar ost med ryska texter på?

Fritjof Sahlström är docent i pedagogik vid Helsingfors Universitet och sitter med på de möten där den nya klasslärarutbildningen i Helsingfors manglas fram.

- Det stora intresset här är barnen i de nyländska klassrummen. Det fattas hundratals behöriga lärare, till slut blev det politiska trycket för stort. Det är en rättvisefråga. Det är helt absurt att det i dela av landet ser ut på ett sätt och i andra delar på ett helt annat sätt och att ingenting händer under en så lång period, säger Sahlström.

Fokus på flerspråkighet

Fritjof Sahlström tycker inte problemet är att hitta ungdomar som vill flytta till Vasa för att studera till klasslärare, problemet är att många rotar sig på sin studieort och inte flyttar tillbaka. Den nya klasslärarutbildningen i Helsingfors ska få en egen profil.

- Poängen med utbildningen är att den ser annorlunda ut. Den fokuserar på flerspråkighet i den här flerspråkiga regionen, vilket blir ett komplement till Vasa. Den här avståndsdebatten tycker jag egentligen är ganska speciell, några timmar, vad är problemet, säger Fritjof Sahlström.

Vilka är intrigerna

Kim Wikström är lärare i modersmål, han är nyfiken på vad som hände bakom kulisserna när beslutet gjordes.

- Jag tycker det skulle vara spännande om någon skulle skriva en bok om intrigerna här i bakgrunden. Vad var det som gjorde att det tog så länge, vilka människor och vilka intressen finns här, undrar Wikström om processen att få en klasslärarutbildning till Helsingfors.

Lyssna på klippet intill för att höra vad Fritjof och Kim tycker om ungdomar som inte vill lämna sin hemstad för att studera på annan ort!

Mer om ämnet på Yle Arenan