Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Regnet är en mardröm för spannmålsodlarna

Från 2014
Uppdaterad 19.08.2014 14:47.
skördetröska, vårveteodling
Bildtext Skördetröska parkerad på en vårveteodling i Mjösund i Kimitoöns kommun.

Regnet vräker ner över Egentliga Finland och kommer enligt prognoserna också att göra så resten av den här veckan. Ett faktum som är en mardröm för alla spannmålsodlare.

- Det här regnvädret är bedrövligt. Merparten av vårsäden är ännu oskördad och så småningom borde vi också komma åt och så höstsäden. Regnvädret borde ha kommit under värmeböljan i juli, för nu gör det ingen större nytta alls. Snarare tvärtom då det kan vara direkt skadligt för kvaliteten för de ännu oskördade spannmålen, säger växtodlingsrådgivaren Peter Fritzén, Finska Hushållningssällskapet, och tillägger:

- Det värsta är om de här bestånden inte hinner torka emellan, för då kan det leda till kvalitetsnedsättande effekter, exempelvis mögel.

peter fritzén
Bildtext Peter Fritzén.

Hur ser det ut för skörden i allmänhet?

- Förhoppningsvis blir det snart lite bättre väder, för det kan inte vara mycket sämre än det är just nu. Men man måste vara optimist och när regnet väl slutar måste man passa på att skörda så mycket man kan. Och sedan torka det genast med tanke på kvaliteten.

Likt aktier pratar man ofta om priset på spannmål, hur ligger spannmålpriset per ton just nu?

- Jag måste säga att priset nästan är bedrövligare än det här vädret. Vi har en prisnivå som för vetes del ligger på 155 euro per ton och så sent som i höst kunde vi få 190 euro per ton, och då låg vi redan på en nivå som täcker alla kostnader. Det vill säga att vi har ett nollresultat. Så de här priserna bidrar till en förlust pris- och resultatmässigt.

Hur ser då drömscenariot ut för den närmaste tiden?

- Sol och blåsigt väder i två veckors tid. Då skulle man få ganska mycket gjort, både vad gäller skörd och sådd.