Till minne av Dövstumskolan i Pedersöre-Jakobstad
Mellan åren 1861 och 1932 verkade i Pedersöre-Jakobstad en skola för döva barn. Denna vecka avtäcks en minnesplatta över Dövstumskolan.
Skolan var den ena av två svenskspråkiga dövskolor i Finland. Den andra, i Borgå, varkade mellan åren 1846 och 1991.
Ulla Peltola är sekreterare i föreningen Jakobstadsnejdens Döva rf. Hennes son blev vid dryga ett års ålder helt döv som följd av en hjärnhinneinflammation.

Dövskolan i Pedersöre-Jakobstad ihågkomms med minnesplatta
Ulla berättar att det redan tidigare varit aktuellt varit aktuellt att hedra skolan med ett minnesmärke. Den gången föll det på tekniska skäl.
- Den platta i rostfritt stål som tidigare ordföranden Alf Bjong hade ordnat fram från sin arbetsplats, den gick det inte med den tidens teknik att få in någon läslig text i, säger hon.
I fjol då föreningen fyllde 90 år väcktes planerna än en gång till liv och nu ska det ske. Minnesplattan avtäcks onsdagen den 20.8 klockan 10. Platsen är Rosenlunds prästgård i Jakobstad.
- Skolan startades ju av Henrik Heikel, kyrkoherden i Pedersöre, på just den platsen, för att sen år 1887 flytta in till Jakobstad, säger Birgitta Wallvik.
Kyrkoherdens dotter, Anna Heikel, var föreståndare för skolan i 38 år. Det är hennes fotografi som pryder minnesplattan.
Birgitta Wallviks bägge föräldrar är döva. Hennes pappa gick åren 1910-1916 i skolan i Jakobstad.
- Genom åren gick allt som allt 373 elever i skolan, som tyvärr stängdes år 1932, säger Birgitta.