Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kårkulla beklagar läget vid Sagaboendet

Från 2014
Uppdaterad 19.08.2014 20:37.
Yle Nyheter: Styrelsen har förtroende för den regionala ledningen - Spela upp på Arenan

Styrelsen för Kårkulla samkommun kommer nu att utreda hur vårdare och anhöriga har upplevt vården och hurudan handledning personalen fått. Inga åtgärder mot personalen vidtas innan alla utredningar är klara.

Styrelsen för Kårkulla samkommun diskuterade i dag det kritiserade Sagaboendet i Sibbo. Enligt styrelseordförande Veronica Hertzberg har styrelsen fortfarande förtroende för den regionala ledningen. Under våren fick Sibbo kommun in två anmälningar om vanvård på Sagaboendet, vilket den regionala ledningen varit medveten om.

– Vi väntar på utredningarna innan vi gör ett beslut åt något håll, säger Hertzberg.

För tillfället pågår tre utredningar kring Sagaboendet, av polisen, Regionförvaltningsverket och Kårkulla själv.

Förra veckan meddelade polisen att man under den pågående förundersökningen har hittat tecken på att klienterna på Sagaboendet har utsatts för vanvård och fysiskt våld. Hertzberg säger att man inte vet vilka de misstänkta är.

– Förundersökningen pågår ännu och vi vet inte mer än det pressmeddelande som polisen kom med förra veckan, säger hon.

Noggrann utredning

Vad gäller misstankarna om vanvård beklagar styrelsen det inträffade. Under den interna utredningen kommer man noggrant att utreda alla anklagelser som har riktats mot samkommunen. Styrelsen vill veta hur vårdare och anhöriga har upplevt vården, klargöra vem som har ansvar för hygien och sjukvård, och hurudan arbetshandledning personalen på boendet får.

Nästa vecka ordnar styrelsen också en anhörigkväll för att informera de anhöriga till de personer med utvecklingsstörning som bor på Sagaboendet. Tidigare i dag rapporterade Yle om att invånarna på boendet inte fått någon information om huruvida de kan bo kvar efter att polisutredningen är klar.

Läs också:
Marjamäki: Vi kommer att lyssna på de anhöriga
Våld mot utvecklingshämmade vid Kårkullaenhet i Sibbo
Polisen: tecken på fysiskt våld och vanvård i Sagaboendet
Polisen tar itu med Kårkullafallet
Kårkulla: "Nu får vi klarhet"
Extern utredare med i fallet Kårkulla
Beslutsfattare i Sibbo upprörda över Kårkullafallet
"Jag ber de anonyma vårdarna kontakta mig"