Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

32 år i museets tjänst

Från 2014
Uppdaterad 20.08.2014 10:46.
Katarina Anderson
Bildtext Katarina Anderson kan se tillbaka på 32 år i Österbottens museums tjänst
Bild: Yle/Sara Bergström

I juli gjorde Katarina Anderson sin sista arbetsdag på Österbottens museum. Efter 32 år går hon nu i pension.

- Jag kom ju dit för att sköta fotoarkivet och nu på slutet är det det som jag har gjort igen, säger Anderson, som under åren har haft flera olika arbetsuppgifter.

Bland annat med anledning av sina studier kom Anderson att ägna omkring tio år åt byggnadsforskning. Det ser hon som det mest utmanande. Hon var också under flera år amanuens och i fyra år t.f. museidirektör.

- Museet sysslar med såna saker som jag själv är intresserad av. Det handlar om människor, kultur och kulturförvaltning, säger hon om hur arbetet fortsatt att intressera under alla åren.

Samhällets uppskattning för museiverksamheten varierar. Det är nog något som ska finnas där, men man beaktar inte alltid att verksamheten har utvecklats och professionaliserats.

- Det handlar inte bara om att samla ihop föremål och ställa ut dem, utan hela kulturarvsförvaltningen har fått nya uppdrag. Numera ska man gärna göra något av samlingarna, föra ut dem tillbaka i samhället, genom utställningar, publikationer, undervisning...

Vad kommer Katarina Anderson då att ägna sig åt nu då yrkesbanan är till ända?

- Ja, jag fortsätter väl med samma saker, forskning, men utan att vara styrd av klockan, utan kan göra det när inspirationen faller på. Jag tycker också om hantverk och att jobba med händerna, säger hon.