Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strider i Donetsk och Luhansk

Från 2014
Uppdaterad 19.08.2014 22:07.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Nya strider i Donetsk - Antti Kuronen rapporterar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Strider pågår i centrum av den separatistkontrollerade staden Luhansk, enligt den ukrainska militären. Det kommer också rapporter om skottlossning i Donetsk.

Gatustrider har brutit ut i centrum av den separatistkontrollerade staden Luhansk mellan armén och de proryska separatisterna, meddelar den ukrainska armén. Armén har ryckt allt närmare Luhansk de senaste dagarna, och tiotusentals invånare har flytt staden.

Armén uppger att den nu håller på återta staden "en gata i taget". Om uppgifterna stämmer är det ett stort genombrott för regeringen i Kiev i kampen mot de proryska separatisterna.

Det rapporteras också om skottlossning i den andra stora rebellkontrollerade staden Donetsk.

Yle Nyheters utsände Antti Kuronen kom nyss till Donetsk och rapporterar om skottlossning.

- Jag kom precis fram, och har redan hört skjutande här någonstans så situationen verkar vara svår, säger han i Aktuellt 17.

- Bilvägen hit till Donetsk kontrolleras av Ukraina och var lugn. Det finns kontrollpunkter som ukrainska armén sköter och först cirka tio kilometar söder om Donetsk fanns de proryska truppernas första säkerhetskontroll, men de släppte in oss i staden.

- På vägen såg vi några rökpelare som sannolikt var spår efter granatbeskjutning, där var exempelvis en mindre industrianläggning som verkade vara i brand. Det kom också emot ukrainska arméns militärfordon med grad-missiler på sig. Små spår av kriget kan man alltså se också på den här vägen in till Donetsk, den tryggaste vägen som alltså kommer in i staden söderifrån.

Antti Kuronen besöker aamu-tv efter sin resa till Gaza.
Bildtext Antti Kuronen.

Det har rapporterats om flyktingströmmar i landet, har du sett något av det?

- Det kom några bilar emot där de hade limmat en A4-lapp i fönstret där det står barn. De bilarna kommer från mindre byar och städer som har hamnat mitt i beskjutningen, då sätter de upp lapparna.

Striderna kräver allt flera civila offer, vad säger folk om konflikten?

- Jag har bara hunnit närmast tala med medarbetare och folk jag känner från tidigare. Stämningen har verkligen förändrats, de berättar om proryska separatister som jag intervjuat under tidigare resor, bland annat en familjefar, och några av dem har sannolikt dött i striderna under sommaren. En man som jag talade ganska mycket med lär ska vara svårt skadad och ligger på sjukhus.

- Striderna har eskalerat under senaste månaden väldigt mycket och en stor del av dödsoffren har kommit under den senaste månaden.

- Folk vill att kriget ska ta slut, det är ju civila som hamnar i kläm mitt i situationen.

Nyhetsbyrån Reuters reportrar på plats rapporterar att civila nu har börjat fly från området kring rebellernas högkvarter.

Oklart kring attack mot flyktingkonvoj

Samtidigt förekommer oklara uppgifter kring den påstådda attacken mot en flyktingkonvoj nära Luhansk på måndagen. Konvojen med flera bilar och bussar var på väg med flyktingar från Luhansk när den enligt uppgift träffades av raketbeskjutning.

Den ukrainska armén uppger att sjutton kroppar har hittats, men att räddningsarbetet nu har avbrutits på grund av strider i området. Armén anklagar separatisterna för attacken, men separeatisterna beskyller armén.

Det finns ännu inga bilder från olycksplatsen, och åtminstone en separatistledare har hävdat att det aldrig har skett någon attack. Samtidigt säger en annan separatistledare till BBC att alla flyktingar dödades i attacken.

Följ Yle Nyheters Antti Kuronens resa i östra Ukraina här (på finska)