Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bort med vresrosen

Från 2014
Uppdaterad 20.08.2014 05:26.
Vresros.
Bildtext Vacker men alltför aggressiv.
Bild: Yle/Monica Forssell

Vresrosen borde förbjudas i butikerna helt och hållet och bestånd utanför trädgårdar borde utrotas. Det anser Panu Kunttu vid föreningen Kimitoöns Natur.

Vresrosen är en av de mest skadliga främmande arterna i Finlands natur och den sprider sig snabbt bland annat i skärgården där skärgårdsängar riskerar att förvandlas till mattor bestående enbart av vresrosor.

Frön från rosens nypon kan flyta omkring i havet i veckor och på det sättet sprida sig långt ut i ytterskärgården, förklarar Kunttu. Också fåglar, som pickar i sig av nyponen, bidrar till att rosen sprider sig.

Bildtext Panu Kunttu i färd med att ta ner parkslide (japansk tatar) i samband med ett talko i Dalsbruk i fjol.
Bild: Yle/Monica Forssell

Exakta uppgifter om hur mycket vresrosen redan hunnit sprida sig i skärgården finns inte men enligt Panu Kunttu finns rosen i hela kustområdet.

På lördag ordnar Kimitoöns Natur talko på Stora Gallbyskär, söder om Rosala, för att råda bot på ett trettio kvadratmeter stort buskage. Arbetet med att få bort rosorna är digert då det inte räcker med att buskarna klipps ner utan måste grävas upp med rötter.

Efter att buskarna grävts upp läggs de för att torka på klipporna. Efter att de torkat finns det inte längre risk för att de sprider sig.

Närings-, trafik och miljöcentralen har beviljat Kimitoöns natur 900 euro för att på talko försöka utrota främmande arter. Under sommaren ordnades talkon för att få bort jättebalsaminer i Lövö, Ölmos och Dalsbruk.

Båttransport ordnas ut till Stora Gallbyskär på lördag. Den som vill delta i talkot ska anmäla sig till Kimitoöns Natur senast på onsdag den 20 augusti.