Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

General Hägglund: ”Inga sympatier för Ukraina”

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
General Gustav Hägglund
Bild: Yle/ Seppo Sarkkinen

Medan hela världen håller andan och väntar på hur krisen i Ukraina skall utvecklas tar försvarsmaktens tidigare kommendör Gustav Hägglund det hela med ro. Han kallar krisen en storm i ett vattenglas.

- Före jul har vi en lösning på konflikten. Inte blir det något världskrig av det här, säger Hägglund. Och inte anfaller ryssarna oss.

Jag har inga sympatier för Ukraina. De skickade 4 divisioner mot Finland i Vinterkriget.

General Gustav Hägglund kallar konflikten ett familjegräl mellan Ryssland och Ukraina.

- De hör till samma familj. Ingendera vill ha krig. Men Krim återvänder aldrig till Ukraina vad västvärlden än gör.

Hägglund har från ett pensionärsperspektiv följt den eskalerade krisen i Ukraina och är inte speciellt förvånad över utvecklingen.

- Ryssland är Ryssland, säger Hägglund. Ryssland beter sig så som stormakter gör. I väst har vi levt i en illusion. Vi har levt i tron att vi kan uppfostra ryssarna till att bli västerlänningar.

Generalen ger inte heller mycket för de sanktioner som EU har infört mot Ryssland. Tvärtom.

- Sanktionerna har inte någon som helst verkan, säger Hägglund. Det var ekonomiskt dåliga tider för Ryssland innan sanktionerna infördes och nu kan Putin skylla på väst och EU för att ekonomin går ner.

Och den som trodde att försvarsmaktens tidigare kommendör skulle ge sitt stöd till Ukraina som råkat ut för den ryska björnen misstar sig.

- Jag har inga sympatier för Ukraina, säger Gustav Hägglund till Obs debatt. De skickade 4 divisioner mot Finland i Vinterkriget.

Försvarsminister Carl Haglund tar på Twitter avstånd från Gustav Hägglunds uttalande.

På torsdag 21.8 kl 19.55 på Yle Fem spinner Obs debatt vidare på krisen i Ukraina. Finlands balansgång mellan den ryska stormaktspolitiken och EU:s sanktioner diskuteras med gröna EU-parlamentarikern Heidi Hautala, ambassadör Heikki Talvitie och historieprofessor Henrik Meinander från Helsingfors universitet.

Twitterbloggen