Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Meeting the Odyssey når Helsingfors

Från 2014
Uppdaterad 20.08.2014 11:48.
Memories for Life med Meeting the Odyssey

I sommar har teaterprojektet ”Meeting the Odyssey” seglat omkring i Östersjön och gjort strandhugg i bl.a. Hangö, Estland, Polen, Tyskland och Danmark.

Ombord på den estniska galeasen Hoppet har skådespelare från olika kulturer och språkområden rest tillsammans för att skapa teaterföreställningar, hålla workshops och seminarier.

Efter det internationella samarbetsprojektets två första turnéer anländer ”Meeting the Odyssey” till Helsingfors där projektets huvudorganisatör, Teater Viirus, och Helsingfors festspel står värdar.

Enligt Matilda Sundström, administrativ ledare på Teater Viirus, har sommarens turné gått över förväntan, och gänget har känt sig hemma på skutan.

- Seglandet har haft en större betydelse än jag kunde föreställa mig innan, konstaterar Matilda Sundström. Samtidigt som Hoppet varit ett hem för oss alla ombord, har seglandet blivit en kontemplativ upplevelse.

Lördagen den 23 augusti kl. 17 seglar Hoppet in i Södra hamnen, och samma dag är det också Helsingforspremiär för teateruppsättningen ”Memories for Life”. Den 25 augusti är det Finlandspremiär för samarbetsprojektets andra uppsättning, ”Waiting for the Rain”.

Utöver teaterföreställningar bjuder Meeting the Odyssey på en föreställning kallad Instant Helsingfors. Under årets Odyssé-turné har skådespelare i ensemblen skapat unika föreställningar tillsammans med lokala konstnärer – i Helsingfors har man samlat historier och minnen om svår kärlek, och dessa historier utgör grunden för föreställningen ”Instant Helsinki” som ges den 30 augusti kl. 14 intill Hoppet på Lybeckskajen i Södra hamnen.

Mer om ämnet på Yle Arenan