Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Axxell trivs bra ihop med Novia

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Vårdstuderande Sofie Karlsson, Klaus Salmesvirta och Emma Huldin.
Bildtext Sofie Karlsson, Klaus Salmesvirta och Emma Huldin trivs i Axxells nya klassrum.
Bild: Yle/Börje Broberg

Axxell har flyttat sin utbildning från den så kallade Sjukisbyggnaden till en annan adress vid Raseborgsvägen i Ekenäs. Från och med det här läsåret finns Axxells utbildning inom vård, handel och data i samma fastigheter som yrkeshögskolan Novias utbildning.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan

Huvuddelen av utbildningen finns i den äldre delen av huvudbyggnaden med nyrenoverade klassrum, ämnesrum och rum för lärare och annan personal.

Lärare Tina Sjöblom och enhetschef Beatrice Westerlund på Axxell i Ekenäs.
Bildtext Tina Sjöblom och Beatrice Westerlund
Bild: Yle/Börje Broberg

Enhetschef Beatrice Westerlund är nöjd med flytten..

- Det är bra att Axxell nu finns så nära Novia och att olika åldersgrupper rör sig i samma utrymmen. Det blir ett bra koncept, tror hon.

Mindre klassrum

Många av Axxells nya klassrum är mindre än i den gamla byggnaden, men Beatrice Westerlund tror inte att det ställer till med problem.

- Man måste hålla efter onödiga saker som kan samlas på hög. Vid flyttningen städade vi bort en hel del, säger hon.

Vårdutbildningen har i princip en egen våning och datanomerna en annan. Vid planeringen har man strävat efter klara och praktiska lösningar.

Man har också nöjt sig med billiga lösningar där specialrum har fått ha kvar sin användning. Fysik- och kemisalen, som också gymnasiet fortfarande använder, är ett exempel på det.

- Sedan, efter ett år eller så, kan man igen fundera på andra möjliga lösningar ifall det här inte fungerar, säger Westerlund.

Samtidigt känns som om samröret med gymnasiet och yrkeshögskolan Novia bara är en rikedom, anser Westerlund.

- Det som ännu skall göras är bättre utrymmen för de studerande, säger hon.

Närvårdarutbildning på Axxell i Ekenäs
Bildtext En övningskuvös i klassrummet.
Bild: Yle/Börje Broberg
Kliniken på Axxell i Ekenäs.
Bildtext I Kliniken undervisas praktiskt vårdarbete
Bild: Yle/Börje Broberg

Seminariets salar i ny användning

I seminariebyggnaden mitt på gården har man inrett två rum för undervisningen. Det ena rummet ägnas åt barn och ungdom, med ett hörn för ungdomsverksamhet, ett för barnträdgård och ett för riktigt små barn, med kuvös, BB-babysäng och sjukhussäng, allt för att kunna visa hur man arbetar i praktiken.
Bredvid finns rummet som kallas Kliniken. En äldre besökare kan få förnimmelsen av en gammal sjukhussal med järnsängar och annat i litet äldre stil. Där undervisar Tina Sjöblom i praktiskt vårdarbete.

De studerande har just fått tvätta varandras tänder, de har bytt blöjor på varandra och bäddat sängar.

Sofie Karlsson, Emma Huldin och Klaus Salmesvirta berättar att de trivdes bra i gamla ''Sjukis'' men att de nog tror att de kommer att trivas också i de nya utrymmena bara det blir mera ordning där. Elevernas myshörna saknar de ändå och hoppas att den skall finna en plats någonstans.