"Många betalar högre hyra än de har råd med"
Bostadsbristen tvingar många låginkomsttagare att betala en mycket högre hyra än de har råd med. Problemet är speciellt märkbart i studiestäder, där efterfrågan på enrummare är stor.
I det långa loppet blir det billigare att köpa en bostad än att hyra en. Banker ger ändå inte bostadslån åt personer som har låga inkomster och det här leder till att låginkomsttagare betalar mycket mera än medelinkomsttagare för sin bostad.
Pia Lohikoski, som bland annat ansvarar för de utbildningar som Hyrestagarnas förening Vuokralaiset VKL ordnar svarar dagligen i föreningens stödtelefon. Hon säger till Yle Uutiset att hyresgäster ofta ringer för att fråga hur de ska gå till väga då de inte längre har råd att betala sin hyra.
Ofta är hyresavtalen skrivna så att hyresgästen inte kan säga upp avtalet under de första 12 månaderna utan att tvingas betala en extra summa till hyresvärden.
- Ibland måste jag säga till den som ringer att det lönar sig att fundera om det blir billigare att betala straffavgiften än att betala den återstående hyran, säger Lohikoski.
I de stora städerna är efterfrågan på små bostäder större än utbudet. Låginkomsttagare och de som bor ensamma, som studerande och pensionärer, vill ofta ha just de här bostäderna.
- De olika stöden för boende hjälper nog, men inte tillräckligt. I de största städerna har låginkomsttagare så svårt att betala hyran att de tvingas snåla med allt annat, säger Lohikoski.
Lohikoski efterlyser lösningar som gör det enklare att hitta boende som passar ens plånbok.
- Speciellt små bostäder, som ettor, borde det byggas mera av. I huvudstadsregionen är läget så illa att man till och med kunde överväga ett hyrestak.