Jakobstadsregionen förbereder flyktingmottagning
I går kväll inleddes informationsrundan i Jakobstadsnejden om kvotflyktingar med ett möte i ämbetshuset i Nykarleby. Totalt tar Jakobstadsnejden emot 47 syrier och till Nykarleby anländer två familjer och två ensamstående män i början av september.
Flyktingarna är till största del unga familjer med små barn. Alla de syriska barnen i skolåldern ska gå i Kållby-Heimbacka skola i Pedersöre.

Nykarleby tar emot kvotflyktingar
De vuxna kommer att inleda sina språkstudier så snart som formaliteter som registrering är klara, säger integrationskoordinator Eva-Maria Emet.
För tillfället förbereds vänfamiljer och bostäder görs i ordning runt om i kommunerna.
Syrierna är inkvarterade hos släkt och vänner i Jordanien i väntan på att få komma till Finland.
Vänfamiljer och bostäder förbereds
Mia Backlund arbetar för Röda Korset och hon är ansvarig för att utbilda vänfamiljer. Den här gången har det varit lite svårare att hitta vänfamiljer i Nykarleby.
- Vi har tagit emot flyktingar tidigare och då fanns det flera intresserade. Alla flyktingfamiljerna fick två vänfamiljer. Men nu vi har hittat vänfamiljer till alla syrier, säger Mia Backlund.
Backlund är också aktiv med att ordna bostäder till familjerna.
- Vi försöker göra bostäderna trevliga med möbler och gardiner, så att det ska kännas mera hemlikt. Många talar om att flyktingar får så mycket när de kommer hit, men det stämmer inte, säger Mia Backlund.
Handledaren är tusenkonstnär
Malin Nyman kommer tillsammans med två kollegor att fungera som handledare för syrierna och hjälpa dem tillrätta.
- Vi kommer att vara något av tusenkonstnärer och lära dem hur man fyller i FPA-blanketter, betalar räkningar på nätet eller hur man gör om man får tandvärk mitt på natten, säger Malin Nyman.
Till att börja med gör flyktinghandledarna täta hembesök för att stöda och hjälpa familjerna.
- Vi kommer att följa med dem i fyra år. Sen är tanken att de ska klara sig själva. Det kommer att bli spännande och roligt, säger Nyman som nu tar emot sin första grupp flyktingar.
Chans till nystart
Samer Tayem som själv kommer från Jordanien och pratar arabiska som syrierna kommer att fungera som tolk.
- Jag tror nog att de syriska flyktingarna känner sig rätt nervösa nu. Men samtidigt lyckliga över att få chansen att komma hit. Det är svårt att leva i krig och fattigdom, säger Samer Tayem.
Tayem har själv erfarenhet av hur obekant allt är i början. Och att det första kan kännas svårt när allt känns konstigt och annorlunda. Men Tayem säger att syrierna är positiva människor och när de kommer in i samhället kommer det säkert att gå bra i deras nya land.
- Här kan de få en nystart. Jag är säker på att de kommer att klara det, men det är spännande, säger Tayem.