Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halva Finland utlovas bättre internet

Från 2014
Karigasniemi är en av byarna i Utsjoki.
Bild: Antero Isola / Yle

Teleoperatörerna DNA och Sonera ska bygga ett gemensamt bredbands- och telefonnätverk i norra och östra Finland, uppger bolagen i ett pressmeddelande.

Nätet omfattar omkring 50 procent av Finlands yta och når cirka 15 procent av befolkningen. Bolagen säger att det nya nätverket kommer att förbättra täckningen för röstsamtal och mobilt bredband i området.

Samarbetet innebär att det i framtiden kommer att finnas betydligt fler basstationer för 2G, 3G och 4G i området, lovar teleoperatörerna. Dessutom ska bolagen slå ihop sina 4G-nät på 800 MHz i området, vilket uppges bidra bland annat till snabbare datahastigheter.

DNA:s vd Jukka Leinonen säger att samarbetet avsevärt förbättrar den tekniska kvaliteten på nättjänsterna i norra och östra Finland. Samtidigt ökar täckningsområdet för röstsamtal i och med att antalet basstationer ökar, påpekar han. Mobila nätverk är enligt Leinonen det absolut bästa sättet att bygga ut snabb datakommunikation på det här geografiskt vidsträckta området.

Samarbetsprojektet är det första i sitt slag i Finland, säger företagen. DNA och Sonera bildar ett samföretag för projektet, Suomen Yhteisverkko Oy. Bolaget ska inleda sin verksamhet så fort som möjligt.

Diskussion om artikeln