A-kliniksstiftelsen samarbetsförhandlar på grund av klientbrist
Kommunerna styr allt färre klienter till A-kliniksstiftelsens missbrukarvård. Enligt Kommunförbundet beror det på att kommunerna i allt större utsträckning producerar de här tjänsterna själva, medan man på A-kliniken säger att kommunerna sparar.
Målet är att A-kliniksstiftelsen, som samarbetar med över hundra kommuner, ska spara nästan två miljoner euro. Orsaken är att kommunerna har minskat på användningen av stiftelsens tjänster, säger A-kliniksstiftelsens vd Olavi Kaukonen.
– Kommunerna dras med hårda sparkrav. De här tjänsterna går i viss mån att spara in på och då gör kommunerna det, säger Kaukonen.
– Men rusmedelsmissbruket har inte minskat i Finland. Det skulle vara bara att komma ihåg när man fattar de här besluten.
Kommunerna producerar själva
Vid Kommunförbundet säger man att A-kliniksstiftelsens situation inte beror på sparåtgärder, utan på en strukturell förändring i kommunerna. Kommunerna överväger allt noggrannare vilka tjänster de ska köpa och vilka de ska producera själv, säger Kommunförbundets direktör för social- och hälsovårdsfrågor, Tarja Myllärinen.
– Många kommuner har utvecklat sin missbrukarvård under de senaste åren. Tyngdpunkten har förflyttats från anstaltsvård till öppenvård. Vi har samtidigt vi en ny yrkesgrupp som ska ta tag i klienternas problem i ett tidigt skede, säger Myllärinen.
– Om man ser på kommunernas sammanlagda resurser att svara på olika missbrukarproblem, så finns det mycket. Det finns så klart behov av utbildning och att utveckla verksamheten.
På A-kliniksstiftelsen förhåller man sig skeptiskt till strukturförändringen.
– Jag vet från tidigare erfarenhet att när liknande strukturförändringar har gjorts, så har de som behövt hjälp blivit utan. Det syns sedan i ökade hälsovårdskostnader i kommunerna och inom specialsjukvården, när man inte ingripit i tid. Men jag vet ju inte hur läget sett ut i alla kommuner och nu kan man hoppas att det faktiskt uppstår ersättande verksamhet, säger Olavi Kaukonen.
Färre kunder
Teemu Tiensuu ansvarar för A-kliniksstiftelsens verksamhet i Nyland. Han säger att klinikerna märkt av en kundminskning.
– Under det här året har haft färre klienter inom öppenvården och på drogavvänjningskliniken i Esbo. Det beror på att kunderna inte direkt får komma till kliniken via jouren. Istället utvärderas deras vårdbehov först på tillnyktringsstationen och det har minskat på efterfrågan hos oss betydligt.
Tiensuu påpekar att kommunerna har rätt att ordna vården på vilket sätt de vill.
– Men det här tillvägagångssättet gynnar inte våra klienter, säger han.
Han berättar att också Helsingfors har öppnat en egen drogavvänjningsklinik, i samband med den Västra A-kliniken.
(Yle Uutiset/ Rosa Kettumäki)