Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Radiodoktorn efterlyser: Har du tips för att förebygga minnessjukdomar?

Från 2014
Uppdaterad 20.08.2014 16:59.
Röntgenbild på en hjärna.
Bild: Ludovic Di Orio

Tvåspråkiga, motionerande vindrickare som äter rypsolja och borstar tänderna löper minst risk för att drabbas av minnessjukdomar. Eller? I takt med att minnessjukdomarna blir vanligare ökar också nyheterna om hur man kan förebygga demens, men vilka nyheter ska man tro på och vad är bara humbug?

Antalet personer som drabbas av minnesjukdomar ökar stadigt i takt med att befolkningen åldras. I dag beräknas 130 000 finländare lida av någon form av minnessjukdom och runt 13 000 personer insjuknar årligen.

Det forskas aktivt kring minnessjukdomar, men för tillfället ser det inte ut som att man får fram en medicin som kunde bota sjukdomen eller stanna upp förloppet. Därför försöker man istället forska i och förstå sjukdomarna bättre för att på så sätt bl.a. kunna diagnostisera dem tidigare, skriver man på Alzheimer Centralförbundet rf:s webbplats. Enligt dem ska man speciellt fästa uppmärksamhet vid förebyggande åtgärder, god vård och rehabilitering.

En sökning bland artiklarna på svenska.yle.fi visar att nyheter kring demenssjukdomar och vad som kan tänkas förvärra eller förbättra situationen inte är särskilt ovanliga.

Här ett litet plock:

Tvåspråkighet uppskjuter demens?

Motion vårdar demens

Forskare: Samband mellan tandborstning och demens

Rypsolja förebygger stroke och demens

Vin minskar risken för demens?

Dela med dig av dina tips!

Har du några tips eller tankar kring vad man kan göra för att förebygga minnessjukdomar? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet under den här artikeln!

I kvällens Radiodoktorn går vi med geriatriker Otto Lindberg igenom vilka råd det lönar sig att lyssna på och vilka man kan ta med en nypa salt.

Radiodoktorn på Radio Vega ikväll kl. 19:30. Du kan också skicka in frågor till radiodoktorn.vega@yle.fi eller ringa in till 0600 11 12 13 under programmet.