Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Kolumnen I dag, HBL: Världen har inte sommarstängt, Yle

Från 2014
Uppdaterad 20.08.2014 14:25.
En palestinsk man tittar på sitt sönderbombade hur i Gaza.
Bild: EPA/OLIVER WEIKEN

Professor Anu Koivunen skrev en kritisk text om Yles bevakning av Gazakriget i HBL 8.8. Elina Ravantti som är chef för utrikesredaktionen på Yle Uutiset svarar att krisen i Gaza varit - och är - under specialbevakning på Yle.

Svar: Yle följer noggrant med händelserna i Gaza

Professor Anu Koivunen skrev en kritisk text om Yles bevakning av Gazakriget (HBL 8.8.2014). Koivunen tycker att Yle har misskött sitt lagstadgade uppdrag att ”stödja demokratin och enskildas möjlighet att påverka, genom att tillhandahålla ett mångsidigt utbud av fakta, åsikter och diskussioner samt en möjlighet till växelverkan”.

Vi på Yle läste Anu Koivunens kritik med förbryllelse. Yle sände en egen reporter till Israel och Gaza direkt efter att konflikten bröt ut. En annan reporter följde Israels markoffensiv och dess konsekvenser på plats, och en tredje reporter har precis återvänt från området. Förra helgen spred sig även material som vår reporter filmat från bombningarna i Gaza till BBC News.

Krisen i Gaza har varit under specialbevakning på Yle. Då krisen varit som häftigast har Yle Uutiset rapporterat varje timme och under lugnare tider varje dag. Konflikten i Gaza har väckt intensiv diskussion på Yle Uutisets webbplats.

Ur nyhetsperspektiv har sommaren varit exceptionellt händelserik. På samma gång som läget i Mellanöstern snabbt förvärrades eskalerade krisen i Ukraina. I det här intensiva nyhetsläget har vi satsat resurser på specialbevakning av båda. Nu överväger vi allvarligt att skicka en korrespondent till området för en längre period.

Bakgrundsinformation är viktigt. På webben finns det säkert efterfrågan på artiklar som ger bakgrunden, inte minst då den långa konflikten i Mellanöstern redan följs av en andra generation. På den här punkten utvecklar vi vår verksamhet. Däremot är samlingssidor enligt vår erfarenhet inte ett effektivt sätt att förmedla information. Att flytta över tv- och radioinslag till webben är inte heller en tjänst våra webbanvändare önskar. Alla nyhets- och tv-inslag finns naturligtvis på Yle Arenan.

Världen hade självfallet inte sommarstängt som Anu Koivunen konstaterar. De stora internationella politiska frågorna följer oss in på hösten. Vårt mål är att följa upp de här frågorna med en mångsidig, oberoende och pålitlig journalistik, som inte ger bara snabba nyheter utan också en genomgripande helhetsbild.

Elina Ravantti
Chef för utrikesredaktionen, Yle Uutiset

Det här svaret publicerades i Hufvudstadsbladet 15.8.2014.