Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

En helt huvudlös investering?

Från 2014
Uppdaterad 21.08.2014 12:54.
Lekstuga lyfts på plats i ny lekpark i Lovisa.
Bild: Mia Heijnsbroek-Wirén

Den nya lekparken som kostade Lovisa stad 80 000 euro får kritik i sociala medier. Parkens värde kan inte mätas enbart i pengar, lyder försvaret.

”En helt huvudlös investering som inte hämtar något till en död stad. Om man har råd med det där, har man råd att renovera centrum och vägarna med.”

”Tajmingen är perfekt med tanke på förslagen på skolinbesparingar. Gå efter det där och föreslå att en byskola ska stängas och inbesparingen är lika stor som summan som sattes på en lekstuga.”

”Man kunde bygga allt möjligt trevligt ute i byarna. Till exempel en ishockeyrink kunde få ordentligt botten så man också kunde spela tennis, badminton eller basket. Men det finns det inga pengar för!”

De är grymma, konstaterar stadsstyrelsemedlem Mia Heijnsbroek-Wirén om de kommentarer som hennes bilder på Loviisan Sanomats Facebooksida fått.

”Kritikerna kanske inte prioriterar barn”

Heijnsbroek-Wirén råkade köra förbi den nya parken vid Strandvägen i Lovisa då den stora lekstugan lyftes på plats. Hon passade på att ta några bilder av flyttoperationen. Parken har temat Ada och Glada (Onneli och Anneli), eftersom staden vill ta fasta på sitt nya PR-vapen, barnfilmen som spelades in i staden.

Parken som öppnar i september kostar Lovisa 80 000 euro, en summa som har lett till att bilderna fått en del beska kommentarer.

- Jag tror att de som kommenterat negativt inte känner till helheter och planer från tidigare. Redan i gamla Lovisa år 2008 fanns det här i planerna. Och kanske man inte prioriterar barn och därför anser att vi kunde sätta våra små resurser på annat.

Det är väl ändå så att de negativa syns och hörs mer, säger Heijnsbroek-Wirén och tillägger att hon själv fått mycket positiva reaktioner om den nya parken vid Skeppsbron.

”Kan inte jämföras med miljonprojekt”

Mia Heijnsbroek-Wirén är ordförande för stadsstyrelsens närings- och utvecklingssektion i Lovisa och en av dem som varit med och beslutit om parken. Hon vill poängtera att lekstugan som kritiseras i kommentarerna kostade knappa 3000 euro efter en betydande rabatt av tillverkaren Kannustalo.

De lovisabor som ställt sig kritiskt till parken tycker att pengarna borde ha lagts till exempel på gatuunderhåll eller kommunala byggnader. Enligt Heijnsbroek-Wirén är det inte befogat att ställa dessa behov mot varandra.

- Klart att det finns brister på många håll och Lovisa är inte ensam, men det är från en annan pott som pengarna till det ska komma. Till exempel en ombyggnad av Strandvägen invid parken är inte ett projekt för tiotusentals euro, det är ett miljonprojekt, likaså andra vägarbeten.

Ger tillbaka på långsikt

- Eftersom Skeppsbroområdet hör till de strategiskt viktigaste områdena i centrum som ska utvecklas är det befogat att bygga parken. Den gamla parken har kommit till sitt slut och behöver flyttas och den nya parken ger en fräsch bild av staden, förklarar Mia Heijnsbroek-Wirén.

Så parken piffar upp staden och är omtyckt av barnen, men ger den pengar tillbaka till Lovisa?

- I första hand ska vi tänka att Lovisaborna ska ha glädje av den och det kan man inte mäta i pengar. Vad Onneli och Anneli i sin helhet kan hämta med sig får vi se, en ny film ska spelas in i vinter och jag tror att summan på 80 000 euro på sätt eller annat kommer tillbaka. Åtminstone på det sättet att vi har lyckliga barn i vår stad.

Också kritikerna på Loviisan Sanomats Facebooksida får svar på tal av andra invånare.

”Demokratiskt bestämd, beställd och betald. Kanske det nu ändå lönar sig att glädja sig över Finlands finaste lekstuga?”

”Klaga, klaga klaga! Om hit inte kommer något, klagar man, om hit kommer något, klagar man igen! Har någon frågat vad barnen anser om parken och lekstugan? Den är ju inte byggd för vuxna, för f-n!”

”Vilken nytta har denna negativa diskussion om ämnet? Parken är och förblir där. Vad tror ni att ert ständiga klagande gynnar? Jag orkar inte använda min energi till sådant, ha en bra dag allihopa.”

Tillägg 21.8: Kommentarerna är från Loviisan Sanomats Facebook-sida och fritt översatta från finska.