Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pinsamt tyskt spionage

Från 2014
Uppdaterad 20.08.2014 17:09.
Tyska BND:s högkvarter i Berlin
Bildtext BND:s högkvarter i Berlin
Bild: EPA/SOEREN STACHE

För den tyska regeringen är situationen pinsam. Allt sedan Edward Snowdens avslöjanden har det sett ut som om Tyskland är ett offer för den amerikanska säkerhetstjänstens spionage. Nya avslöjanden visar ändå att Tyskland är allt annat än oskyldigt. Turkiet och Hillary Clinton har varit mål för tyskt spionage.

Hon satt och talade i telefon med Kofi Annan i den amerikanska regeringens flygplan ovanför någon av världens krishärdar. Det var då den tyska underrättelsetjänsten Bundesnachrichtendienst snappade upp samtalet.

Från BND säger man att det handlar om ett misstag. Den tidigare amerikanska utrikesministern Hillary Clinton råkade vara på fel plats vid fel tidpunkt. Att man får lite bifångst då man är ut och fiskar hör till saken.

Det som ändå inte hör till saken är att innehållet i samtalet skrevs ner och skrivelsen ska ha cirkulerat från hand till hand inom underrättelsetjänsten, skriver tidningen Süddeutsche Zeitung. Det fanns visserligen ett beslut om att texten skulle förstöras, vilket till exempel gjordes med ett uppsnappat samtal av den nuvarande utrikesministern John Kerry.

Amerikanerna jublar

Uppdraget att förstöra Clintontexten gavs ändå till just den BND-medarbetare, som sedan en tid tillbaka sitter gripen för att ha sålt information till amerikanerna. I samma veva ska han alltså ha levererat all information gällande avlyssningen av Hillary Clinton.

För amerikanerna är avlyssningen en förtida julklapp. I Tyskland har man efter Edward Snowdens avslöjanden besvärat sig högljutt över den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s verksamhet i landet, bland annat avlyssningen av förbundskansler Angela Merkel. Nu kan amerikanerna försvara sig med att tyskarna håller på med samma sak.

Förbundskansler Angela Merkel har hittills varit mer än avhållsam i sina kommentarer.

– Jag kan inte ge ut några uppgifter om de tyska underrättelsetjänsternas arbete, säger Merkel.

Från regeringshåll vill man ändå betona att det tyska spionaget inte överhuvudtaget har varit lika systematiskt som det spionage USA och NSA har utövat.

Turkarna surar

Systematiskt har det tyska spionaget däremot varit i fallet Turkiet. Dagen efter Clinton-avslöjandet skriver tidningen der Spiegel att BND har spionerat på Nato-partnern Turkiet sedan år 2009.

I Turkiet har avslöjandet väckt förargelse. Man konstaterar att tyskarna inte är ett dugg bättre än amerikanerna och man har redan kallat in den tyska ambassadören i Ankara och krävt förklaringar av chefen för den tyska underrättelsetjänsten. De redan från tidigare ansträngda relationerna mellan Tyskland och Turkiet lär inte bli bättre.

I Tyskland finns det ändå förståelse för BND:s verksamhet i Turkiet, trots att landet är en så kallad strategisk partner.

– Det handlar om ett problematiskt partnerland. Man har gemensam gräns med Iran, Irak och Syrien och också hos oss finns det turkiska extremiströrelser. Vi behöver alltså egen information, säger den kristdemokratiska inrikespolitiska experten Wolfgang Bosbach.

Het debatt om BND

I Tyskland har i vilket fall som helst underrättelsetjänstens roll än en gång kommit upp till diskussion. Redan i fallet NSA var det många som frågade sig vad BND egentligen håller på med. Hur var det möjligt att amerikanerna kunde spionera i Tyskland utan att BND visste om det, eller var det egentligen så att BND hela tiden var med på noterna?

Tyska vänsterpolitiker varnar för att underrättelsetjänsten håller på att utvecklas till en stat i staten och man kräver nu mer insyn och kontroll.

BND lyder direkt under det tyska förbundskanslersämbetet, men där finns det knappast någon större vilja till förändringar. Angela Merkel hanterar krisen på samma sätt som hon har hanterat dem förr. Ducka och låta stormen bedarra.

Det tidigare ofta upprepade uttalandet om att man inte ska spionera på vänner får hon nog ändå ta och glömma.

Diskussion om artikeln