Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Teenage Mutant Ninja Turtles regerar

Från 2014
Uppdaterad 22.08.2014 08:59.
Bildtext Så här såg sköldpaddorna ut för en del år sedan.
Bild: Betsy Hansen /Wikimedia

Filmen Teenage Mutant Ninja Turtles har premiär, och vi tar en titt på hur sköldpaddorna sett ut genom åren.

De tonåriga sköldpaddorna som vi känner som Teenage Mutant Ninja Turtles, eller Ninjasköldpaddorna, är nu 30 år gamla. Under sina 30 år har de (nästan) behållit de grundläggande attributen: sina olika färger (rött, orange, lila och blå) och sina vapen. Personerna runt omkring, deras utseende och deras personligheter har sett rätt olika ut från år till år.

Vi tar oss en titt.

Den tecknade serien 1984

Den svartvita serietidningen Eastman and Laird's Teenage Mutant Ninja Turtles lanserades i maj 1984 och blev en omedelbar succé. Historierna handlade ofta om ensamhet och hämnd, men också lite humor smög sig in. Överlag var ändå den här serien mycket mörkare än barnprogramsversionerna som senare skulle uppstå.

Teenage Mutant Ninja Turtles (1987-1996)

Den här serien riktade in sig på en yngre publik och innehöll mycket humor och lite våld. Dessutom såg sköldpaddorna snällare ut. Här fick de också sina egna färger, som står kvar än i dag.

90-tals filmer (1990-1993)

Den första långfilmen, Teenage Mutant Ninja Turtles, har inslag från både 1984-års serietidningsversion och från-1987 års tecknade tv-serie. Sköldpaddorna är ändå inte tecknade, utan spelas av människor iklädda dräkter som var ganska poppis på den tiden. Här är Shredder, eller Oroko Saki som han egentligen heter, riktigt hemsk. Ärkefienden nummer ett.

Det kommer fler filmer nära inpå varandra i början av 90-talet.Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Secret of the Ooze (1991) och Teenage Mutant Hero Turtles III (1993). Samma teknik används också i dem.

Mutant Turtles: Choujin Densetsu-hen (1996)

Den här serien gjordes i Japan. Den hade två animeavsnitt av 1987-års tecknade serie. Karaktärerna var samma som i USA-versionen, men deras personligheter var lite förändrade. Dessutom såg de ganska annorlunda ut.

Ninja Turtles: The Next Mutation (1997-1998)

Den här tv-serien var gjord med skådespelare. Flicksköldpaddan Venus de Milo steg också fram i rampljuset. Sköldpaddorna från den här versionen var också med i serien Power Rangers: In Space. Serien bev inte alls populär, och kritiserades av föräldrar eftersom den innehöll en karaktär som var en vampyr (Vam Mi).

Teenage Mutant Ninja Turtles (2003)

Sköldpaddorna har utvecklats en del sedan 1987, eller ska vi kanske säga att de gått tillbaka? Serien följer nämligen med 1984-års tidningsversion. Det betyder att allt är lite mökrare och tuffare. Dessutom känns sköldpaddorna mer som en familj än ett gäng kämpar.

TMNT (2007)

En annimerad film kom ut 2007. Här är sköldpaddorna lite smalare, och lite tuffare (men visst finns skämten och klumsigheten där ändå).

Teenage Mutant Ninja Turtles (2012)

Det här är en tv-serie. Den här gången dataanimerat och lite mer barnsligt (och den fulaste versionen av dem alla, eller hur?). Det mörka och våldsamma är verkligen borta nu.

Teenage Mutant Ninja Turtles (2014)

Den mest verklighetstrogna filmatiseringen. Mer våld, mörkare, men fortfarande med en stor dos humor. Har premiär fredagen 22.8.