Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre dagar, fyra husrivningar

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:24.
Husrivning 20.08.2014 i byn Tawayel på ockuperade Västbanken
Bildtext Total förödelse i byn Tawayel
Bild: Nanette-Marie Forsström

Jag befinner mig just nu i den lilla byn Yanoun på den ockuperade palestinska Västbanken, norr om Ramallah. I natt rev israeliska armén två hus här i närheten i byn Tawayel. Totalt 17 personer, varav 13 barn, är nu hemlösa.

Klockan 6:45 bankar det på sovrumsdörren. ”Vi måste sticka, israeliska armén håller på och river två hur här i närheten.” Vi hoppar in i bilen och vår chaufför rivstartar ner för kullen.

Husrivning 20.08.2014 i byn Tawayel på ockuperade Västbanken
Bild: Nanette-Marie Forsström

Ändå är vi lite för sena. Armén har blockerat vägen och vi får inte åka ner mot röken som ringlar upp mot himlen. ”Olagliga byggnader”, berättar soldaten som för befälet. Han står där tillsammans med kanske fem andra soldater, och alla ser de ut som osäkra tonåringar. Ända skillnaden är att de har enorma automatvapen.

Här finns då inget oskyldig tills motsatsen bevisats? Nej, svarade han, här är du skyldig till du är bevisligen död.

Efter kanske en kvart, då arbetet är gjort, får vi åka ner. De två bulldozrarna har gjort sitt. Uråldriga stenhus har blivit stenhögar, hem som inhyst generationer av palestinska bondefamiljer är jämnade med marken. Tonårspojkar och äldre farbröder med palestinasjal på huvudet vandrar planlöst omkring i bråten. Till vänster har man samlat de sängar, madrasser och ett illatilltygat kylskåp som man har lyckats rädda.

Familjerna fick ingen förvarning. För att dylika rivningar ska vara lagliga ens enligt israelisk lag, måste ägaren få ta del av en rivningsorder och ha en chans att överklaga. Tiden att överklaga en ”final demolition order” är visserligen bara tre dagar, men åtminstone i teorin ska det finnas en chans.

Det här är bara ett exempel på Israels förfarande på ockuperad mark. Israel har rivit närmare 30 000 hus i de ockuperade palestinska områdena sedan landet ockuperade Västbanken och Gaza år 1967, enligt uppskattningar från Israeli Committe Against House Demolitions (ICAHD). Det här trots att rätten till boende klart är skyddad i internationell rätt, eftersom den ses som en förutsättning för att andra grundrättigheter ska kunna utövas. (Se till exempel FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Art. 25 (1)) Enligt internationell humanitär rätt är Israel som ockupationsmakt också skyldigt att upprätthålla samma nivå i samhället som före ockupationen (demografiskt, geografiskt och politiskt).

”Skyldig tills bevisligen död”

Hamasflaggor pryder hus som israeliska armén rivit i Hebron.
Bildtext Hamasflaggor pryder hus som israeliska armén rivit i Hebron.
Bild: Nanette-Marie Forsström

På måndag besökte jag tre andra hus nära Hebron, som alldeles nyss hade rivits. Ägarna är nämligen misstänkta för att ha kidnappat och mördat tre israeliska tonåringar i juni (ni minns – hela startskottet för Gaza-invasionen). Jag vet inte vem som är skyldig, men vad jag vet har inga bevis för deras skuld offentliggjorts, de har inte ställts inför rätta eller blivit dömda. Ändå jämnades två av de misstänktas hus med marken, och i det tredje sprängde den israeliska armén bort andra våningen och fyllde källaren med cement. Tiotals människor blev utan hem, en stor del av dem kvinnor och barn. Här finns då inget oskyldig tills motsatsen bevisats”, frågade jag vår FN-kontakt i Hebron. Nej, svarade han, här är du skyldig till du är bevisligen död.”

Ps. Och dessutom bryter Israels husrivningar i straffande syfte mot en av de mest fundamentala rättsprinciperna, nämligen förbudet mot kollektiv bestraffning, enligt artikel 33 i den fjärde Genèvekonventionen, som förbjuder kollektiv bestraffning utan undantag.

Om skribenten

Nanette-Marie Forsström är volontär inom ramarna för det internationella människorättsprogrammet EAPPI, som i Finland koordineras av Kyrkans Utlandshjälp. De åsikter som EAPPI-volontärerna framför är personliga och representerar inte nödvändigtvis värdorganisationens (Kyrkans Utlandshjälp) ståndpunkt.

Mer information:

Diakonia: Humanitär rätt och ockupation

ICAHD: Internationell rätt och husrivning

MaanNews: Nyhet om husrivningarna i Hebron 18.08.2014

På Västbanken

Diskussion om artikeln