Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Söckenhelgerna blir en arbetsmarknadsfråga"

Från 2014
en person i orangea arbetskläder smälter is i ett trångt utrymme
Bild: Yle/Marie Söderman

Diskussionen om de helgdagar som infaller mitt i veckan fortsätter som en arbetsmarknadsfråga, säger Jyrki Hollmén som är Finlands Näringsliv EK:s ledande expert, enligt Kotimaa24.

Hollmén ledde den arbetsgrupp där kyrkan och arbetsmarknadsparterna funderade på de så kallade söckenhelgernas öde. Kyrkan meddelade i måndags att de inte ser någon orsak att flytta på söckenhelgerna utgående från det arbetsgruppen kommit fram till.

Hollmén anser att kyrkan i och med måndagens pressmeddelande inte längre vill vara med och diskutera frågan.

- Om de inte vill vara en del av lösningen så utreder vi saken som en arbetsmarknadsfråga. Jag anser att vi inte har förutsättningar att fortsätta med kyrkan eftersom de inte uttryckt någon beredskap att diskutera en förändring av kyrkolagen.

Hollmén säger att man nog kan besluta om hur söckenhelgerna ska behandlas på arbetsmarknaden utan kyrkans inblandning. I praktiken handlar frågan om hurdan lön en anställd ska få för att vara på jobb på trettondagen och Kristi himmelsfärdsdag.

Förutom kyrkan har också löntagarorganisationerna motsatt sig att söckenhelgerna görs om till vanliga dagar.

Det har förekommit spekulationer om huruvida kyrkan i måndags gick ut för snabbt med beskedet om att de inte anser att det finns någon orsak att flytta helgdagarna, men både kyrkan och EK betonar att kyrkan hade all rätt att meddela sin åsikt i frågan.