Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Många vill flytta till Sibbo

Från 2014
Uppdaterad 21.08.2014 08:17.
Husbygge.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

Sibbo hör till de kommuner i vårt land som har den största inflyttningen. Det här visar en färsk statistisk undersökning över åren 2009 till 2013.

De andra östnyländska kommunerna ryms inte med på topp 15-listan på attraktiva kommuner i landet, men Sibbo ligger på plats nummer nio.

Kommundirektör Mikael Grannas förklarar Sibbos attraktionskraft med läget. Sibbo ligger på ett bra pendlingsavstånd från huvudstadsregionen där arbetsplatserna finns.

Sibbo är inflyttningskommun nummer tre i kategorin kommuner i storleksklassen 10 000 till 20 000 invånare efter de andra kranskommunerna Pirkkala utanför Tammerfors och Lieto utanför Åbo.

Borgå finns inte med

Borgå finns inte alls med i top 15 för kommuner med över 40 000 invånare, trots att avståndet inte är så mycket längre från Borgå till huvudstadsregionen. De andra östnyländska kommunerna finns inte heller med på listan av kommuner som lockar mest nya invånare i Finland.

Biträdande kommundirektören i Borgå, Fredrick von Schoultz, säger att Borgå nog växer hela tiden. I fjol hade Borgå en inflyttning som låg 391 på plus, i år har 216 flyttat in.

Borgå hör till de kommuner i landet som förlorar mest invånare i ålderskategorin 19 till 25 år. Här finns inga universitet eller högskolor så de unga flyttar annanstans för att studera. Borgås stadsstyrelseordförande Matti Nuutti förklarar det här också med de höga bostadspriserna i centrum och avsaknad på små hyreslägenheter.